Kako bi u potpunosti uživali u sunčanom i toplom vikendu koji je pred nama, izradite sočne čokoladne kocke po receptu Nataše Pralice s bloga Natašine slastice kojima se možete zasladiti uz popodnevnu kavu ili na pikniku.
Sastojci
Biskvit
- 100 g brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
- 25 g gustina
- 10 g kakaa
- prstohvat cimeta
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 žlice vruće vode
Nadjev
- 350 g očišćenih višanja
- 250 ml soka od višanja (domaći napravljen ili kupovni iz tetrapaka i sl.)
- 5 žlica šećera
- 2 žlice gustina
- 5 žlica vode
Čokoladna krema
- 150 g mliječne čokolade
- 150 g čokolade za kuhanje
- 700 ml vrhnja za šlag
- dekoracija po želji
Priprema
Za biskvit pomiješajte brašno, prašak za pecivo, gustin, kakao i cimet. U zdjelu dodajte jaja, šećer i vanilin šećer pa pjenasto izmiksajte. Zatim dodajte vruću vodu i kratko razradite. Pripremljene suhe sastojke dodajte jajima i sve sjedinite pjenjačom. Smjesu izlijte na papir za pečenje, na lim za pečenje ili u obruč. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 30 min. Biskvit ostavite da se ohladi. Odvojite ga od obruča i papira za pečenje te ga prepolovite vodoravno.
Za nadjev stavite višnje u lonac zajedno sa šećerom i sokom od višanja te kuhajte dok višnje ne omekšaju. ,Maknite lonac sa strane i višnje izradite blenderom. Ukoliko su višnje zrelije i više se raspadaju čak ni ne morate blendati. Posebno pomiješajte gustin sa vodom. Gustin dodajte u višnje. Vratite kuhati dok smjesa ne dobije gustoću. Vrući nadjev prelijte i rasporedite jednako preko oba biskvita. Ostavite nadjev da se ohladi na biskvitu.
Za čokoladnu kremu mliječnu čokoladu i čokoladu za kuhanje sitno nasjeckajte kako bi se brže i jednostavnije topila. Prelijte čokoladu sa 200 ml vrhnja za šlag. Stavite u mikrovalnu na cca 1 minut, da se ugrije. Nakon što izvadite miješajte čokolade dok se sasvim ne istope. Ukoliko nemate mikrovalnu čokolade možete topiti i na pari. Ostavite čokolade da se ohlade. U posebnoj zdjeli izradite preostalo vrhnje za šlag do trenutka kada očvrsne. Ulijte ohlađene čokolade i sve sjedinite. Nemojte premutiti kremu, bitno da je čvrsta.
Slaganje
Biskvit s nadjevom postavite na tacnu i premažite s pola kreme. Postavite biskvit s nadjevom pa rasporedite preostalu kremu. Kolač stavite u hladnjak da se stegne pa dekorirajte po želji.
Fotografija: Kolači.biz