Oduševile su nas fotografije neodoljivih šarenih božićnih keksića koje je na svom Instagram profilu @suzi_cookie_factory objavila Kristina Štrig. Znali smo da ih moramo imati na portalu – i evo ih.
Sastojci
Tamno tijesto
- 125 g glatkog brašna
- 50 g praška za puding od čokolade
- 50 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 120 g maslaca
- 1 žlica ledene vode
Svijetlo tijesto
- 125 g glatkog brašna
- 50 g praška za puding od vanilije
- 50 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 120 g maslaca
Priprema
Umijesiti smjesu od navedenih sastojaka (svaku smjesu radite posebno). Zamotati svako tijesto u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku 30 minuta.
Zagrijati pećnicu na 175°C.
Izvaditi iz hladnjaka, razvaljati oba tijesta na debljinu od 3 mm te izrezati malene zvjezdice. Bitno je da se rupe koje ostane u tijestu ne dodiruju te da se izreže jednak broj zvjezdica u oba tijesta. U tamno tijesto vratiti svijetle zvjezdice, a u svijetlo tijesto tamne zvjezdice. Prilikom vraćanja zvjezdica potrebno je svaku lagano utisnuti prsima u rupu. Kad su sve zvjezdice vraćene proći preko tijesta pobrašnjenim valjkom kako bi se još jednom lagano utisnule.
Od nastalog tijesta izrezati oblike po želji (krug, velika zvijezda, pahuljica…).
Keksiće prebaciti na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i peći 7-10 minuta.
Pečene kekse izvaditi na ravnu plohu i ostaviti da se potpuno ohlade.
Prebaciti u metalnu kutiju. Tako mogu stajati do 4 tjedna.
Fotografije: Kristina Štriga