Ena Kokanović Nagy s bloga Slavonka spojila je svoja omiljena dva deserta u jedan i pripremila cheesecake kekse s jagodama – izvana hrskave, a iznutra mekane. Jednom riječju – savršene.
Sastojci
(za 12 keksića)
- 150 g nasjeckanih jagoda
- sok od 1 limuna ili limete
- korica od jednog limuna ili limete
- 170 g glatkog brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 60 g omekšalog maslaca
- 150 g šećera
- 110 g grčkog jogurta
- 1 jaje
- 1 žlica ekstrakta vanilije ili vanilija paste
- +2 žlice brašna za jagode
Priprema
Za početak naribajte koricu limuna ili limete, a sok od tog limuna prelijte preko nasjeckanih jagoda i ostavite da stoje dok pripremite ostatak recepta.
Brašnu dodajte prašak za pecivo i sol pa promiješajte.
U posudu za miksanje dodajte maslac i šećer. Miksajte dok se ne sjedini – 5 minuta.
Dodajte grčki jogurt, očistite stijenke posude pa miksajte još 3 minute.
Dodajte jaje, ekstrakt vanilije te koricu limuna ili limete i miksajte minutu samo da se sjedini.
Dodajte suhe sastojke uz konstantno miksanje – sveukupno 3 minute.. Po potrebi očistite stijenku posude špatulom.
Jagode dobro ocijedite od soka. Dodajte im 2 žlice brašna i nježno promiješajte.
Pobrašnjene jagode dodajte ostatku smjese i na najmanjoj brzini kratko promiješajte sve zajedno kako bi se jagode rasporedile.
Na lim obložen papirom za pečenje žlicom za sladoled formirajte kekse. Ostavite tri prsta razmaka između svakog.
Tako formirane kekse stavite u hladnjak na 20 minuta prije pečenja ili na 10 minuta u zamrzivač.
Prije pečenja, ako imate, pospite šećer u perlicama.
Pecite ih na 180 stupnjeva 15 – 18 minuta. Moraju dobiti lijepi zlatni rub, a biti u potpunosti mat.
Kekse pustite da se ohlade na limu za pečenje 5 minuta, a onda ih pažljivo premjestite na žicu za hlađenje kako bi se u potpunosti ohladili.
Fotografije: Slavonka