Ana Raguž s bloga Tirkizna ovaj nam put donosi recept za fantastičnu tortu od ricotte i badema – isprobajte ga i vi.
Sastojci
Prhko tijesto
- 300 g brašna
- ½ praška za pecivo
- 150 g maslaca
- prstohvat soli
- korica jednog limuna
- 80 g šećera
- 1 jaje
Nadjev od ricotte
- 2 jaja
- 90 g šećera
- 1 vanillin šećer
- korica jednog limuna
- 400 g ricotte
- 1 pakiranje badema u listićima
Priprema
Prhko tijesto
Brašnu dodajte pola praška za pecivo, hladni maslac narezan na kockice, sol, koricu limuna i šećer. Morate dobiti mrvičasto tijesto. Na kraju dodajte jaje. Sve brzo umijesite da dobijete kompaktno tijesto. Od tijesta napravite disk, omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku na sat vremena.
Nadjev
Miksajte jaja sa šećerima, dodajte limunovu koricu (miksajte dok ne dobijete finu kremu od jaja, 5 – 10 minuta).
U drugoj zdjeli pjenjačom izradite ricottu, dodajte žlicu po žlicu kreme od jaja (bez miksanja, sve lijepo i nježno povežite špatulom).
Pripremite kalup za tortu 20 – 22 cm. Obložite ga papirom za pečenje ili dobro zamastite maslacem (dno i stranice kalupa).
Slaganje
Izvadite hladno tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na otprilike 3 – 4 cm više od kalupa (trebaju vam i stranice od tijesta, a ne samo dno kalupa). Prebacite tijesto nježno u kalup, utisnite stranice, nožem pažljivo odrežite neravne rubove i ulijte nadjev od ricotte. Poravnajte. Po vrhu ravnomjerno pospite listiće badema.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180°C. Pecite tortu otprilike 35 – 40 minuta dok ne postane zlatnožute boje. Ohladite i uživajte!
Fotografija: Tirkizna