Iako mnogi posežu za dijetalnim pićima, jedina je istina kako će ona povećati rizik od razvoja šećerne bolesti i raka umjesto da pomognu u mršavljenju.
Znanstvenici upozoravaju kako umjetni zaslađivači koji se nalaze u Coca Coli bez šećera ili u žvakaćim gumama, povećavaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Studija objavljena u časopisu Diabetes Journal otkriva kako su ljudi koji su konzumirali pića zaslađena umjetnim sladilima podložniji razvoju spomenute bolesti, u odnosu na ljude koji takve napitke ne konzumiraju.
Francuski su znanstvenici tijekom 9 godina provođenja studije analizirali prehranu i zdravlje 105.588 ljudi, od čega je njih 972 na kraju provođenja studije imalo razvijen dijabetes tip 2.
Osobe koje su tijekom studije unosili 16 do 18 mg umjetnih zaslađivača dnevno imali su 69 % veće šanse za razvoj bolesti dok je kod osoba koje su konzumirale aspartam ta brojka iznosila 63 %.
Svjetska zdravstvena organizacija upozorava kako konzumacija takvih proizvoda neće dovesti do mršavljenja, a dugotrajna konzumacija za posljedicu može imati i razvoj raka.
Preporuka je da se šećer u organizam unosi prirodnim putem, odnosno preko voća, a da se gazirana i umjetno zaslađena pića izbjegavaju.
Izvor: thesun.co.uk
Fotografija: Canva