Zadnji je čas za pripremu panettonea, a da ga i naši čitatelji mogu pripremiti pobrinuli su se Željka Sivar i Matija Plašć s bloga Sweety & Spicy podijelivši svoj recept koji se sastoji od tri faze pripreme.
Prva faza – priprema startera
Sastojci
Starter
- 30 g svježeg kvasca
- 1 žlica glatkog brašna
- malo mlake vode
- malo šećera
- 60 g glatkog brašna
- 60 ml mlake vode
Kandirano voće
- 50 g arancina
- 50 g limuncina
- 50 g grožđica
- 50 g brusnica
- 30 g papaje
- 60 ml ruma
Priprema
Starter
Pomiješajte kvasac sa žlicom brašna, malo mlake vode i šećera, poklopite i ostavite desetak minuta dok se ne udvostruči.
Brašno i vodu pomiješajte i dodajte kvasac koji je odradio te promiješajte.
Poklopite i ostavite preko noći na toplom mjestu.
Kandirano voće
Noć prije izrade kolača, arancine i limuncine narežite na kockice jednake veličine te sve voće pomiješajte s rumom i ostavite pokriveno da stoji do upotrebe.
Druga faza – priprema tijesta i dizanje
Sastojci
Tijesto
- 60 ml mlake vode
- 1 paketić instant kvasca
- 2 srednje velika jaja
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 70 g šećera
- korica jednog limuna i naranče
- 350-450 g brašna
- starter
- prstohvat soli
- 60 g maslaca
Priprema
U mikser robotu (nabavite ga jer inače ćete dobro morati upregnuti mišiće) najprije pomiješajte vodu i instant kvasac i ostavite desetak minuta da odradi.
Dodajte jaja, ekstrakt vanilije, šećer, koricu naranče i limuna te sve kratko izmiksajte u jednoličnu smjesu.
Na mikser stavite spiralni nastavak, a u posudu dodajte brašno, starter i sol te miksajte desetak minuta postepeno pojačavajući jačinu miksanja.
Dodajte maslac sobne temperature narezan na listiće i miješajte još 5 minuta. Količina brašna će varirati ovisno o veličini jaja i kvaliteti brašna. Na kraju tijesto mora biti formirano u glatku kuglu oko spiralnog nastavka.
Ostavite tijesto da se diže 3 sata.
Tijesto izvadite iz posude i lagano oblikujte u kuglu te premjestite u deblju plastičnu vrećicu, zatvorite i ostavite u hladnjaku 5-6 sati.
Treća faza – pečenje i hlađenje
Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte u pravokutnik te pospite s vrlo malo brašna.
Kandirano voće pobacajte na cijelu površinu tijesta te zarolajte širu stranicu, a zatim formirajte kuglu.
Premjestite panettone u lonac koji može ići u pećnicu i koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Naravno možete koristiti kalupe za panettone koji se mogu nabaviti u specijaliziranim trgovinama sa slastičarskom opremom.
Pokrijte lonac i ostavite da se diže 2 sata ili dok se ne utrostruči.
Vrh tijesta zarežite u obliku križa, premažite razmućenim jajetom i na sredinu stavite malu kockicu maslaca.
Panettone pecite na 180 °C otprilike 40-45 minuta.
Pečeni kolač probodite metalnim iglama po sredini i okrenite kako bi se hladio. Ja sam ga stavio između dva stolca.
Ukrasite po želji i uživajte.
Fotografije: Sweety & Spicy