Ovo je bio prvi recept koji smo objavili u rubrici Recept tjedna, ali danas ga donosimo s novom opremom i malim izmjenama u samom receptu.
Sastojci
Biskvit
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- korica od limuna
- 150 g brašna
Krema
- 250 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 4 žumanjka
- 10 g brašna
- 50 ml mlijeka
- 3 žlice skuhane kave
- 100 g čokolade za kuhanje
I još
- šećer u prahu
- dekoracija (po želji)
Priprema
Biskvit
Upalite pećnicu na 180⁰C s ventilatorom.
Za pripremu tijesta odvojite žumanjke i bjelanjke pa pjenasto umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Ovoj smjesi dodajte koricu od limuna i brašno pa sve dobro umutite. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg pa ih polagano, stalno ručno miješajući kuhačom, dodajte postojećoj smjesi.
Smjesu rasporedite na veliki lim za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje te pecite oko 10 minuta. Prije nego što izvadite biskvit iz pećnice, čačkalicom provjerite je li dobro ispečen.
Još vrući biskvit zarolajte u roladu. Ostavite ga tako neko vrijeme da poprimi oblik rolade.
Krema
Na pari rastopite čokoladu i ostavite je da se ohladi. Skuhajte kavu bez šećera i ostavite je da se ohladi.
Pjenasto izmiješajte maslac sa šećerom u prahu. Zatim dodajte jedan po jedan žumanjak i ponovno dobro izmiješajte. U dobivenu smjesu dodajte brašno, mlijeko i ohlađenu crnu kavu te na kraju ohlađenu čokoladu za kuhanje.
Slaganje
Ohlađeni biskvit stavite na pladanj na kojeg ćete ga poslužiti. Njegovu unutrašnju stranu namažite kremom pa opet smotajte biskvit u roladu. Po želji odrežite roladu kako biste od nje oblikovali panj. Namažite vanjske strane čokoladnom kremom. Ukrasite po želji.
Gotovi kolač čuvajte u hladnjaku maksimalno 2-3 dana.
Napomena
Panj se može ukrasiti kupovnim ili domaćim jestivim ukrasima. No, ukoliko nema ukrasa, može ga se ostaviti samo premazanog čokoladom ili ga pak posuti šećerom u prahu.
Pola sata prije posluživanja, tortu izvadite iz hladnjaka kako bi se malo opustila.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]