Na našem portalu u rubrici Svjetske slastice imali smo priču o poznatom klasiku talijanskog slastičarstva – panna cotti. Danas nam je svoju verziju ove slastice pripremila Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe.
Sastojci
Panna cotta
- 4 dl mliječnog vrhnja za šlag
- 300 g grčkog jogurta
- 1 dl punomasnog mlijeka
- 1 štapić vanilije
- 50 g šećera
- 6 listića želatine
Preljev
- 200 g jagoda
- 10 g šećera u prahu
- 2 listića želatine
- 0,2 dl vode
Priprema
Panna cotta
Želatinu preliti mlakom vodom (1-2 dl).
Mlijeko i vrhnje zagrijati (ne smije prokuhati) te dodati šećer i sjemenke vanilije (štapić vanilije prerezati po dužini i nožem sastrugati sjemenke.
Miješati na laganoj vatri oko 3 minute, skloniti s vatre i dodati ocijeđene listiće želatine. Miješati dok se želatina ne otopi. Dodati jogurt i lagano umiješati.
Smjesu uliti u čaše i hladiti u hladnjaku.
Preljev
Listiće želatine preliti vodom.
Jagode usitniti u blenderu i procijediti. Želatinu s vodom grijati na tihoj vatri dok se želatina ne otopi (ne smije prokuhati).
U sok od jagode dodati šećer u prahu i otopljenu želatinu, umiješati i preliti panna cottu.
Hladiti najmanje 2 sata te poslužiti.
Fotografija: Od slatkoga slađe
[print_link]