Tjedan nam prolazi u znaku jagoda – nakon vikend bombe naše Nikoline Jagić i ledenog vjetra s jagodama koji je s nama podijelila Ana Prša, danas vam donosimo recept za panna cottu s jagodama čija je autorica Lidija Osmak s bloga Gurmanka.
Sastojci
Podloga
- 250 g Digestive keksa
- 150 g otopljenog maslaca
- 2 žlice mlijeka (prema potrebi)
Žele od jagoda
- 500 g jagoda
- 100 g šećera
- sok pola limuna
- 10g želatina
Panna cotta
- 320 ml mlijeka
- 320 ml slatkog vrhnja
- 100 g šećera
- aroma vanilije
- 10g želatina
Priprema
Podloga
Kekse usitnite i prelijte maslacem te utisnite u kalup u kojem ćete raditi desert. Moj je bio 23×23 cm.
Žele od jagoda
Jagode, šećer i sok od limuna prokuhajte i usitnite štapnim mikserom te ostavite da se ohlade na sobnu temperaturu .
Želatinu napravite prema uputama s vrećice, umiješajte jagodama i žele prelijte preko podloge od keksa.
Ostavite ga u hladnjaku da se stisne.
Panna cotta
Pomiješajte mlijeko, vrhnje i šećer te kratko ugrijte da se šećer otopi, ali smjesa ne mora zakuhati
Kratko je prohladite dok napravite želatinu prema uputama na vrećici. Želatinu dodajte u panna cottu i pažljivo prelijte preko sloja želea od jagoda.
Desert ostavite u hladnjaku preko noći da se dobro stisne i ukrasite svježim voćem.
Fotografija: Gurmanka