Kristina Nekić s profila sweet_saltyworld danas nam donosi recept za panna cottu s višnjama.
Sastojci
Panna cotta
- želatina u prahu (10 g)
- 30 ml vode
- 200 ml slatkog vrhnja (30 % m.m.)
- 200 ml mlijeka
- 50 g kristal šećera
- 1 vanilin šećera
Fil
- 300 g višanja
- 2-3 žlice kristal šećera
- 1,5 žličica gustina
- 2 žlice vode
Priprema
Panna cotta
U čašu stavite želatinu i promiješajte sa 5 žlica vode. Ostavite da odstoji desetak minuta.
Spojite slatko vrhnje i mlijeko, dodajte i šećere (kristal i vanilin šećer) te stavite na štednjak da se zagrije. Kada dođe skoro pa do vrenja sklonite sa štednjaka te dodajte želatinu i promiješajte dok se ne otopi. Ostavite 5 minuta da odstoji te ulijevajte u čaše koje malo nagnite na neku posudu kako bi smjesa s jedne strane došla skoro do vrha. Tako pripremljeno ostavite u hladnjaku da se stisne cca 3 – 4 h.
Fil
U dublju zdjelu dodajte višnje. U jednoj manjoj posudi pomiješajte gustin s 2 žlice vode i 2-3 žlice kristal šećera (ovisno o tome koliko su višnje slatke) pa dodajte u višnje. Stavite da se zagrije do vrenja. Kada skoro pa zavri sklonite sa štednjaka te odmah izblendajte.
Ulijte fil u čašu s panna cottom te ostavite da se sve dobro ohladi, najbolje preko noći.
Fotografije: Kristina Nekić