Ako vam je dosadila ona klasična panna cotta, danas vam donosimo recept za ponešto drugačiju panna cottu s likerom od mente čiji su nam recept poslale Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.
Sastojci
(za 4 čaše od oko 300 ml)
- 400 ml slatkog vrhnja
- 200 ml mlijeka
- 50 g šećera
- 1 mahuna vanilije
- 100 ml likera od mente
- 5 listića želatine
- malo zelene prehrambene boje
I još (za dekoraciju)
- koštice nara
- listići mente
- ploške limete
Priprema
Dvjesto pedeset mililitara slatkog vrhnja, mlijeko, šećer i uzduž prerezanu mahunu vanilije kuhati na niskoj temperaturi 3- 4 minute, umiješati liker od mente i dalje kuhati još jednu minutu.
Želatinu namočiti u hladnoj vodi prema uputi, ocijediti te otopiti u slatkom vrhnju. Vaniliju izvaditi. Ostaviti da se ohladi na oko 25°C – 35°C.
Preostalu količinu slatkog vrhnja izmiksati, ali ne predugo, nego u laganu kremu te umiješati u prvu polovicu kreme za panna cottu. Prirodna boja deserta je nježno zelena, ja sam je malo intenzivirala zelenom prehrambenom bojom radi optičkog efekta, inače nije potrebno, aroma ostaje ista.
Kad se sve dobro sjedinilo puniti čaše i ostaviti u hladnjaku nekoliko sati da želira. Najbolje preko noći.
Dekorirati s košticama nara, listićima mente, ploškama limete i sl. Odlično bi bilo i preliti umakom ili mrvicama čokolade jer se odlično slaže.
Fotografije: Feeding Art