Ovih dana svima nam treba osvježenje, a još je poželjnije ako dolazi u slatkom obliku poput ovog parfaita od vanilije s bobičastim voćem čiji su nam recept poslale sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.
Sastojci
(za kalup volumena od ca. 1,3 litre)
- 200 ml mlijeka
- 400 ml slatkog vrhnja
- 1 mahuna vanilije
- 3 jaja (M)
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 100 g bijele čokolade
- 150 g svježeg kremastog sira
- 150 g malina
- 150 g ribizla
- 150 g borovnica
- 2-3 velike žlice umaka od malina
Priprema
Kalup za parfait obložiti prijanjajućom folijom. Mlijeko, 200 ml slatkog vrhnja i unutrašnjost mahune vanilije u jednoj posudici dobro ugrijati. Jaja, šećer i vanilin šećer na pari istući u kremastu masu. Pod miješanjem lagano dodavati vrući miks od mlijeka, slatkog vrhnja i vanilije i dalje miješati dok se masa ne počne zgušnjavati.
Dodati na grubo narezanu čokoladu i dalje miješati dok se potpuno ne otopi. Skloniti kremu s pare i ostaviti, uz povremeno miješanje, da se potpuno ohladi. Umiješati svježi sir. Ostatak slatkog vrhnja (200ml) istući u čvrsti snijeg i umiješati u kremu.
Voće oprati i oko dvije pune šake umiješati u kremu. Kremu izliti u za to pripremljenu formu i ostaviti najmanje 5 sati u zamrzivaču. Ostatak voća također ostaviti ca. 1 sat u zamrzivaču.
Parfait oko 10 minuta prije serviranja izvaditi iz zamrzivača, istresti iz kalupa i odstraniti foliju. S poluzamrznutim voćem dekorirati i preliti umakom od malina.
Fotografija: Feeding Art