Košarice od lisnatog tijesta punjene ukusnom kremom – to bi bio najkraći opis ove poznate portugalske slastice čiji su recept s nama podijelile Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.
Sastojci
(za jedan lim za muffine od 12 komada)
- 320 ml mlijeka
- 260 ml slatkog vrhnja
- 80 g šećera
- malo cimeta
- 1 mahuna vanilije
- korica jednog bio-limuna + 1 velika žlica soka od limuna
- 4 velike žlice brašna
- 3 žumanjka
I još
- 1 pakiranje lisnatog tijesta (270 g)
- šećer u prahu (za posipanje)
- ribizli (za dekoraciju)
- maslac (za premazivanje lima za pečenje)
Priprema
Pomiješati mlijeko sa slatkim vrhnjem, šećerom, cimetom, unutrašnjosti mahune vanilije, koricom od limuna i sokom. Odvojiti malo tekućine i pomiješati s brašnom. Mješavinu mlijeka i slatkog vrhnja prokuhati sa začinima. Dodati mješavinu s brašnom i kuhati oko 1 minutu miješajući pjenjačom. Skloniti posudu s grijače ploče i umiješati jedan po jedan žumanjak.
Zagrijati pećnicu na 220°C. Svaku košaricu od muffin pleha dobro premazati maslacem. Od lisnatog tijesta, okruglim obručem ( ᴓ 9cm ) izrezati 12 krugova. Krugove od lisnatog tijesta položiti u košarice oko 1 cm ispod ruba košarice. Vilicom izbosti dno od tijesta. Izliti puding masu u košarice tako da masa bude nešto iznad ruba tijesta. Tortice peći oko 12 minuta. Ostaviti da se ohlade. Po želji posuti šećerom u prahu i ukrasiti ribizlama.
Fotografija: Feeding Art