Danas se sladimo mnogima omiljenim klasikom i čestim izborom u ljetnim danima – Pavlovom tortom – čiju smo kremu dodatno obogatili okusima vanilije.
Sastojci
Kora
-
- 5 bjelanjaka
-
- 3 žlice limuna
-
- 330 g šećera
- 3 vanilin šećera
Krema
-
- 0,5 l vrhnja za šlag
-
- malo arome vanilije
-
- 1 vanilin šećer
-
- ½ vrećice praha za puding od vanilije
- 1 vrećica kremfixa
I još
-
- 1 ananas
-
- 3 kivija
-
- posudica jagoda
- drugo voće po izboru
Priprema
Kora
Upalite pećnicu na 120 stupnjeva s ventilatorom
Razdvojite bjelanjke od žumanjaka pa bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Dodajte im 3 žlice limuna i ponovno dobro promiješajte, a zatim malo po malo dodajte šećer i vanilin šećer. Miješajte mikserom dok ne dobijete čvrstu i sjajnu smjesu.
Na velikom papiru koristeći standardni kalup za torte olovkom nacrtajte krug. Papir stavite u veliki lim za pečenje, tako da ona strana papira po kojoj ste prešli olovkom bude naslonjena na sami lim. Smjesu izlijte na sredinu nacrtanog kruga pa nožem ravnomjerno gurajte do ruba kruga, pazeći pritom da u sredini ostavite udubljenje za kremu.
Tako oblikovanu koru stavite u ugrijanu pećnicu i sušite oko 70-80 minuta. Kad se kora osušila, ugasite pećnicu i napola otvorite vrata od pećnice pa koru ostavite još 2-3 sata da se postepeno ohladi.
Ohlađenu koru oprezno prebacite na tanjur za serviranje pa pripremite kremu.
Krema
Vrhnje za šlag stavite na petnaestak minuta u zamrzivač da se dobro ohladi. Ohlađeno vrhnje izvadite iz zamrzivača, prebacite u posudu pa ga mikserom miješajte nekoliko minuta. U poluizrađeno vrhnje dodajte aromu vanilije i vanilin šećer te prah za puding i kremfix i miješajte dok se sve lijepo ne poveže i dok ne dobijete čvrstu kremu.
Slaganje
Na koru stavite pripremljenu kremu, a zatim na vrh poslažite voće po izboru pa servirajte tortu.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]