Zahvaljujući LAG-u Središnja Istra, danas s vama dijelimo recept za jedinu istarsku slasticu koja je uvrštena na popis nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske – pazinski cukerančić.
Sastojci
- 5 jaja
- 2 prstohvata soli
- 300 g šećera pomiješanog s vanilin šećerom
- 25 do 50 g naribane korice limuna
- 25 do 50 g naribane korice naranče
- 150 g maslaca sobne temperature
- 150 ml ulja
- malo ruma
- 100 ml mlijeka
- 25 g amonijaka (amonijev karbonat)
- 700 g brašna
I još
- istarska malvazija
- kristal šećer
Priprema
Umutimo jaja, sol, šećer i vanilin šećer u pjenastu smjesu. Dodamo naribanu koriculimuna i naranče.
Pjenastoj smjesi polako dodajemo maslac sobne temperature te ulje i rum.
Neprestano mi ješajući, u posudu s vrelim mlijekom dodamo amonijak da se stvori pjena koju zatim umiješamo u brašno. Potom dodajemo smjesu s jajima i šećerom te zamijesimo tijesto.
Tako pripremljeno tijesto pustimo da odstoji minimalno dva sata nakon čega oblikujemo cukerančiće u njihov specifični oblik.
Oblikovane cukerančiće pečemo 8-10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180-200⁰C, odnosno dok ne porumene.
Ohlađene cukerančiće umačemo u istarsko bijelo vino (malvazija) te u kristal šećer.
Prije konzumiranja, cukerančiće pustimo da odstoje nekoliko sati, odnosno dok se ne posuše.
Fotografije: LAG Središnja Istra