Marija Herjavić Jerkić nam danas donosi recept za tradicionalni njemački kolač neobičnog imena – pčelinji ubod.
Sastojci
(za lim za pečenje veličine pećnice)
Tijesto
- 500 g glatkog brašna
- 1 paketić suhog kvasca
- malo soli
- 80 g šećera
- korica limuna
- 2 jaja
- 200 ml mlakog mlijeka
- 80 g omekšalog maslaca
Nadjev
- 100 g maslaca
- 200 g šećera
- 200 g badema u listićima
- nekoliko žlica mlijeka
Krema
- 500 ml mlijeka
- vanilija
- 3 žumanjka
- 50 g šećera
- 50 g kukuruznog škroba
- 100 g omekšalog maslaca
- 100 g šećera u prahu
Priprema
Tijesto
Sve sastojke za tijesto umijesiti i pustiti da se digne, po mogućnosti dići dva puta.
Zatim tijesto razvaljati u željeni oblik na nekih 1,5 cm debljine. Pokriti i pustiti da se digne dok pripremamo nadjev.
Ja sam uzela kalup za torte od 28cm pa sam iskoristila 2/3 tijesta.
Upalite pećnicu da se grije.
Nadjev
U tavi ili posudi otopiti sve sastojke i kuhati na laganoj vatri dok se sve ne otopi, zgusne malo i postane glatko. To rasporediti preko tijesta, pažljivo da se ne spusti jer se u međuvremenu trebalo podići. Peći na 180°C 30-35 minuta. Pečeni kolač oprezno izvaditi iz kalupa i ohladiti.
Krema
Dok se hladi, pripremiti kremu. Mlijeko i vaniliju staviti grijati, skoro do vrenja. Žumanjke, šećer i škrob umiksati pa u to polagano dodati procijeđeno mlijeko stalno miješajući. Sve zajedno vratiti na laganu vatru i stalno miješajući kuhati dok se krema ne zgusne. Preko kreme staviti prozirnu foliju da dodiruje kremu i ohladiti ju. U ohlađenu kremu dodati pjenasto izrađeni omekšali maslac sa šećerom u prahu.
Kolač prerezati po pola, po potrebi malo smočitii staviti između kremu od vanilije.
Napomena
Nakon sto sam ga umijesila, ipak sam odlučila raditi kao tortu, pa sam iskoristila 2/3 smjese. Pišem recept za punu količinu, koja je za kockasti kalup veličine pećnice. (i kreme i nadjeva sam koristila 2/3).
Svi sastojci za tijesto bi trebali biti sobne temperature ili topli.
Kako biste ubrzali postupak dizanja tijesta, pokrivenu zdjelu s tijestom možete ubaciti u pećnicu ugrijanu na 50°C.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić