Evo nam još jednog petka u nizu koji provodimo uz slatki recept naše Ane Prše koja nas sladi peanut butter cheesecakeom bez pečenja.
Sastojci
Podloga
- 90 g maslaca
- 180 g petit keksi (oko 20 komada)
Karamel
- 50 g slatkog vrhnja
- 80 g šećera
- 1 žličica paste od vanilije
- 30 g maslaca
- 1 žličica meda
- 1/3 žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 30 g očišćenog kikirikija ( to je cca 50 g kikirikija u ljusci)
Krema
- 4 žumanjka
- 100 g šećera
- 500 g mascarpone sira
- 150 g mliječne čokolade
- 70 g nezaslađenog maslaca od kikirikija
- 200 g slatkog vrhnja
Ganache
- 100 g slatkog vrhnja
- 60 g čokolade 54%
I još
- 30 g očišćenog kikirikija
Priprema
Podloga
Otopite maslac, pa ga skupa s keksima ubacite u multipraktik da se usitni.
Duguljasti kalup obložite papirom za pečenje, pa smjesu s keksima prebacite u kalup, poravnajte i utisnite.
Karamel
Sve sastojke osim kikirikija promiješajte u manjem loncu pa stavite kuhati. Miješajte kako se ne bi primilo za dno. Kada zakipi, smanjite vatru, pa kuhajte miješajući još nekoliko minuta dok ne dobijete lijepu svijetlosmeđu boju. Kikiriki malo usitnite pa umiješajte u karamelu. Prelijte je preko podloge od keksa i ravnomjerno razmažite.
Krema
Žumanjke sa šećerom pjenasto izmiksajte pa savite kuhati na paru dok ne postigne temperaturu od 84°C.
Kuhano prebacite u drugu posudu, pustite da se malo ohladi, pa umiješajte mascarpone. Kremu podijelite na dva dijela. U jedan dio dodajte otopljenu čokoladu i izmiksajte. U drugu kremu dodajte maslac od kikirikija i izmiksajte.
Slatko vrhnje istucite u šlag, podijelite na pola pa u svaki kremu dodajte polovicu. Umiješajte ga pomoću slastičarske špatule.
Prvu kremu stavite preko karamele pa ravnomjerno razmažite. Zatim preko nje stavite drugu kremu. Poravnajte kao i prvu.
Ganache
Slatko vrhnje zakipite, prelijte preko nasjeckane čokolade. Ostavite nekoliko minuta da se čokolada otopi pa izmiješajte. Ganache izlijte po vrhu te posipajte kikirikijem koji ste prethodno grubo usitnili nožem.
Kolač stavite na nekoliko sati u hladnjak kako bi se stegnuo. Kad se ohladi, lako ćete ga pomoću papira za pečenje kojim ste obložili kalup izvaditi.
Kolač držati u hladnjaku.
Fotografije: Ana Prša