Današnji jesenski recept za pekmez od dunja, jabuka i krušaka dobili smo od Jannette Razum s bloga Slatki svijet torti i kolača.
Sastojci
- 2 kg dunja
- 0,5 kg jabuka
- 0,5 kg krušaka
- 500 g šećera
- 1 žlica limunske kiseline
Priprema
Dunje ogulite, očistite od koštica i narežite na manje komade te ih zatim stavite u lonac u kojem ćete kuhati pekmez tako da slažete red dunja, red šećera.
Tako pripremljene dunje ostavite preko noći neka odstoje i puste svoj sok. Idući dan dodajte očišćene i narezane jabuke i kruške.
Pekmez kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok voće ne omekša. Kada voće omekša štapnim mikserom usitnite sve komadiće voća, a pekmez nastavite kuhati do željene gustoće. Imajte na umu da će se pekmez hlađenjem dodatno zgusnuti.
Kada je pekmez kuhan, maknite ga s vatre i umiješajte limunsku kiselinu.
Kuhani pekmez ulijte u sterilizirane staklenke (oprane i zagrijane u pećnici) te ih zatvorite metalnim poklopcem. Ohlađeni pekmez čuvajte na tamnom, suhom i hladnom mjestu.
Fotoggrafija: Slatki svijet torti i kolača
[print_link]