S bloga Slatki svijet torti i kolača, čija je autorica Jannette Razum, danas nam dolazi recept za pekmez od marelice.
Sastojci
- 5 kg marelica
- 1,5 kg šećera
- sok od 3 limuna
Priprema
Marelice operite, uklonite im koštice pa stavite u veći lonac u kojem planirate kuhati pekmez.
Dodajte šećer i svježe cijeđeni sok od limuna pa sve dobro promiješajte. Pekmez od marelica kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje.
Pekmez svakako kuhajte u dubljem loncu da se zaštitite od neželjenog špricanja.
Tijekom kuhanja uklanjajte pjenu koja se stvara na površini.
Pekmez od marelica kuhajte sat i pol do dva sata, odnosno dok ne dobijete željenu gustoću.
Ovaj pekmez nije potrebno dodatno usitnjavati jer se marelice tijekom kuhanja u potpunosti raspadnu.
Kuhani pekmez ulijte u sterilizirane staklenke (oprane i zagrijane u pećnici) te ih zatvorite metalnim poklopcem. Ohlađeni pekmez čuvajte na tamnom, suhom i hladnom mjestu.
Fotografija: Slatki svijet torti i kolača
[print_link]