Autorice bloga Feeding Art, Lily i Inga, s nama su podijelile njihov recept za Petit Four.
U našoj rubrici Slatka baština donijeli smo priču o Petit fouru koju s nama podijelile sestre Lily i Inga s bloga Feeding Art. Sada vam donosimo i njihov omiljeni recept za Petit Four (svježu varijantu) od tankih biskvitnih kora s osvježavajućom francuskom kremom od maslaca i limuna i glaziranim šećernim preljevom.
Sastojci
Za biskvit je potrebno (5 kora 40X20 cm)
- 160 g žumanjaka
- 40g šećera
- 240g bjelanjaka
- 2g soli
- 85g šećera
- Štapić vanilije
- 70g gustina
- 70g brašna
- 110 g maslaca
Za kremu je potrebno
- 120g žumanjaka
- 180g šećera
- 60g vode
- 2g soli
- 500g maslaca (mekanog, na sobnoj temperaturi)
- Sok i korica jednog limuna
Ostalo
- 250g marcipana
Priprema
Biskvit
Žumanjke i šećer kremasto izraditi, a bjelanjke, sol i šećer pjenasto izraditi. Lagano pjenjačom bjelanjke sjediniti sa žumanjcima. Suhe sastojke (štapić vanilije, gustin i brašno) dodati u vlažnu masu (bjelanjci sa žumanjcima). Otopiti maslac te lagano sipati u biskvitnu masu.
Smjesu podijeliti na 5 dijelova (za 5 kora) i svaku posebno peći na 180°C oko 10 minuta.
Za kremu od maslaca s okusom limuna
Žumanjke kremasto izraditi. Kuhati šećer, sol i vodu do 118°C da dobijete šećerni sirup kojeg u laganom mlazu ulijete u kremasto tučeni žumanjak te toliko dugo miješate mikserom dok se masa ne ohladi. Maslac, sok i koricu limuna dodati u masu od žumanjaka i šećernog sirupa te kremasto izraditi.
Svaku biskvitnu koru namazati kremom od maslaca i limuna, također i posljednju, gornju te na nju položiti marcipan kojeg ste razvaljali u istim dimenzijama kao što su biskvitne kore te ostaviti preko noći u hladnjaku da se stisne (lakše se reže).
Rezati male komadiće 3X3cm, preliti šećernom glazurom (tekući fondant) koju možete i obojati po želji prehrambenim bojama te završno svaki komadić dekorirati.
Fotografija: Feeding Art
[print_link]