Iako se već cijelo desetljeće provode brojna istraživanja vezana uz pigment iz crvenog kupusa, još je jedan tim istraživača pristupio tomu.
Međunarodni tim istraživača proveo je studiju objavljenu u časopisu Science Advances, koja se bavi upotrebom prirodne cijan plave boje dobivene iz pigmenta crvenog kupusa, a za koju se smatra da može biti najbolja alternativa poznatim umjetnim bojama, no prethodno treba utvrditi njegovu sigurnost u prehrambenoj primjeni.
Istraživači objašnjavaju kako je potrebno izvršiti studije toksičnosti kako bi se definirala ograničenja upotrebe nove boje i mjere predostrožnosti za sigurnost hrane, za što će biti potrebno još istraživanja.
Kemičarka sa Sveučilišta Kalifornija te voditeljica ove studije, Pamela Denish kaže: “Plava je boja u prirodi vrlo rijetka, u stvarnosti su to više crvene i ljubičaste boje.“ – prenosi soogoodmagazine.com.
Upravo ovo istraživanje provedeno je s ekstraktima crvenog kupusa zvanim antocijani, koji su prvenstveno crvene i ljubičaste boje, no sadrže i male količine plave boje.
Osim ovog tima istraživača, znanstvenici s Mars Advanced Research i Mars Wrigley Science and Technology, već cijelo desetljeće u suradnji sa sveučilištima raznih zemalja, rade na izolaciji plavog antocijanina iz crvenog kupusa.
Nova boja postignuta je zahvaljujući enzimu koji pretvara cijeli niz antocijana u jedan s preciznom plavom bojom, koji je stabilan kroz duže vrijeme, a također može proizvesti i bolje zelene boje od onih koje su dobivene iz postojećih prirodnih plavih boja.
Kako bi došli do toga, znanstvenici su pregledali milijune enzima za koje se smatralo kako bi mogli biti korisni te su testirali mali broj u laboratoriju.
Na temelju laboratorijskih analiza, koristeći računalne metode, tražili su velik broj mogućih proteinskih sekvenci kako bi dizajnirali enzim koji bi konverziju izvršio s velikom učinkovitošću.
Izvor: sogoodmagazine.com
Fotografija: Unsplash