Vedrana Jakus se pridružila našem izazovu #cokoladomprotivkorone i pripremila ovaj neobični brownie s crnim vinom, džemom od borovnica, ganacheom od čokolade i krokantom od badema – pijani brownie.
Sastojci
Ganache
- 100 ml slatkog vrhnja
- 100 g mliječne čokolade
Krokant
- 100 g šećera
- 50 g mljevenih prženih badema
Brownie
- 100 g maslaca
- 150 g šećera
- prstohvat soli
- 100 g čokolade za kuhanje
- 1 jaje
- 150 ml crnog vina (cabernet sauvignon)
- 120 g brašna
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica praška za pecivo
Priprema
Ganache
Najprije je potrebno napravite ganache budući da se mora potpuno ohladiti prije korištenja. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja i još vruće prelijte preko čokolade kako bi se otopila. Stavite u hladnjak te ohlađeno izmiksajte u kremu.
Krokant
Za krokant je naprije potrebno otopiti šećer te ga izliti na papir za pečenje i posuti prženim mljevenim bademima. Još vruće prekrijte drugim papirom za pečenje i razvaljajte tako da dobijete tanki sloj koji ćete izrezati ili lomiti na željene oblike. Ukoliko želite pravilne oblike, najbolje je krokant izrezati dok je još topao.
Brownie
Za ovaj pijani brownie najprije je potrebno pjenasto umutiti maslac sobne temperature sa šećerom i prstohvatom soli. U to dodajte otopljenu čokoladu i jedno jaje te miksajte još nekoliko minuta. Polako ulijte crno vino pa ručno umiješajte brašno, cimet i prašak za pecivo. Dobivenu smjesu rasporedite u lim za pečenje i pecite na 160 stupnjeva oko 15 minuta.
Ohlađeni brownie premažite domaćim džemom od borovnica te ga ukrasite ganacheom od čokolade i krokantom od badema.
Fotografije: Vedrana Jakus