Iako na našem portalu već imamo objavljena dva recepta za tradicionalnu uskršnju pincu, danas vam donosimo još jedan – onaj Nevene Josipović s bloga Mama drama.
Sastojci
- 350 g oštrog brašna
- 150 g glatkog brašna
- 1 kockica svježeg kvasca + 50 ml toplog mlijeka
- 170 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 90 g maslaca
- 2 dcl mlijeka
- prstohvat soli
- 3 žumanjka
- naribana korica jedne naranče i jednog limuna
- 1 žlica rakije
- 1 žlica ruma
- 1 jaje za premazivanje
Priprema
Kvasac razmutite u 50 ml mlakog mlijeka. Maslac rastopite u 2 dcl toplog mlijeka.
U posudu stavite glatko i oštro brašno, dodajte šećere, sol, žumanjke, naribane korice limuna i naranče, rakiju i rum. U pripremljene sastojke dodajte kvasac i rastopljeni maslac s mlijekom.
Sastojke miješajte kuhačom, dobro sjedinite i lupajte da vam zrak ulazi u tijesto. Zatim pustite na toplom 30 minuta.
Tijesto izvadite na pobrašnjenu podlogu, lagano premijesite, razrežite na dvije kuglice i lijepo ih oblikujte.
Pince stavite na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje, prekrijte ih krpom te pustite na toplom da se dižu, nekih 20 do 25 min.
Pećnicu zagrijte na 170°C. Prije pečenja pince zarežite nožem u obliku trokrake zvijezde. Sve osim tog reza premažite jajetom. Stavite ih peći 15 minuta na 160°C, zatim ih prekrijte aluminijskom folijom i pecite još 45 minuta na 150°C. Probajte ih čačkalicom da li su gotove, ako se tijesto ne hvata gotove su.
Bit će vam dosta mekane, ali to je prava pinca. Izvadite ih iz pećnice, pustite da se ohlade i pospite šećerom u prahu.
Fotografije: Mama drama