Nastavljamo s receptima u kojima su trešnje i pirovo brašno glavne zvijezde – nakon jučerašnje torte, danas vam donosimo recept za pirovu pitu s trešnjama i višnjama koji je s nama podijelila Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup.
Sastojci
Tijesto
- 180 g pirovog brašna
- 2 žlice šećera u prahu (ovo izostavite ako ste se odlučili za zdraviju verziju pite)
- prstohvat soli
- 1 žličica naribane limunove korice (koristite neprskani limun)
- 80 g maslaca
- 1 jaje
- 2 žlice soka limuna
- po potrebi još malo brašna, u slučaju da je tijesto premekano
Sloj od maka
- oko 10 žlica toplog mlijeka (ja sam koristila kravlje, no može i zobeno, bademovo, rižino…)
- 100 g mljevenog maka
- 1 vanilin šećer (možete ga zamijeniti i 1 žlicom meda u zdravijoj verziji)
Nadjev od trešanja i višanja
- oko 500 g trešanja i višanja
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1-2 žlice gustina
- po potrebi malo vode
Crumble
- 50 g pirovog brašna
- 70 g šećera (u zdravijoj verziji koristite med ili možda kokosov šećer ako to više volite)
- 2 žličice cimeta
- 40 g hladnog, na komadiće izrezanog maslaca
Priprema
Tijesto
Pomiješajte brašno, šećer u prahu, sol i limunovu koricu.
Dodajte na sitne kockice nasjeckan maslac i pomiješajte ga s brašnom tako da svaka kockica bude uvaljana u brašno. Zatim prstima sve zajedno usitnite dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
Dodajte razmućeno jaje i limunov sok i zamijesite prhko tijesto. Ako je smjesa premekana, dodajte još 1-2 žlice brašna dok ne postane jednolična. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na minimalno sat vremena.
Sloj od maka
Zagrijte mlijeko. U jednu posudu stavite mak, dodajte vanilin šećer i zalijte toplim mlijekom. Smjesa ne smije biti previše rijetka.
Nadjev od trešanja i višanja
Otkoštajte trešnje i višnje. Dodajte im vanilin šećer, ekstrakt vanilije i gustin i malo prokuhajte na laganoj vatri, tek dok se smjesa ne zagusti.
Crumble
Pomiješajte brašno, šećer, cimet i maslac i prstima napravite mrvičasti posip.
Slaganje
Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte u krug za okrugli kalup za tartove i pite. Rasporedite tijesto u kalup i nekoliko puta ga izbodite vilicom.
Ovaj korak možete i preskočiti, no ja volim „blind baking“ jer dobijem hrskaviju i ukusniju podlogu. Dakle, tijesto najprije ispecite samo, bez nadjeva, u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, 10-12 minuta. Zatim ga izvadite i tek onda na njega stavite nadjev po uputama u nastavku.
Po tijestu ravnomjerno rasporedite najprije sloj maka, zatim sloj nadjeva od trešanja i višanja, i na kraju crumble.
Pecite 30-35 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Poslužiti toplo ili ohlađeno, u oba slučaja je jako ukusno!
Napomena
Ja sam imala više trešanja i tek nešto malo višanja. Vi omjer birajte po vlastitoj želji. Kolač sam isprobala i samo s trešnjama – rezultat je također odličan.
Topla pita se odlično slaže s kuglicom sladoleda od vanilije!
Fotografije: Strawberry soup