Prvi recept u mjesecu kolovozu, onaj za pitu od domaćih kupina, donosi nam Blanka Ban, naša jučerašnja gošća u rubrici Vaše priče.
Sastojci
Tijesto
- 300 g brašna (160 g oštrog, 140 g glatkog)
- 125 g margarina
- 60 g šećera
- 1 dcl mlijeka
- 1 jaje
- prstohvat soli
Fila
- kupine (oko 300 grama)
- 140 g šećera
- 1 vanili šećer
- 1 puding od vanilije
I još
šećer u prahu za posipanje
Priprema
Sastojke za tijesto stavite u jednu posudu i miksajte dok ne dobijete mrvice. Mrvice tijesta rukom povežite u jednoličnu smjesu. Smjesu omotajte prozirnom folijom i pustite da se 30 minuta odmori u hladnjaku.
Kupine operite, pospite šećerom i vanilin šećerom te promiješajte. Kupinama i šećeru dodajte jednu vrećicu pudinga od vanilije te promiješajte.
Izvadite tijesto iz hladnjaka te ga još jednom rukama promijesite na pobrašnjenoj podlozi. Podijelite tijesto na dva dijela (otprilike u omjeru 3:1) te razvaljajte prvu polovicu tijesta, a zatim ga stavite u kalup koji ste prethodno premazali uljem i posuli brašnom. Vilicom izbodite tijesto kako se tijekom pečenja ne bi napuhnulo.
Na tijesto stavite prethodno pripremljanu filu od kupina.
Razvaljajte drugu polovicu tijesta. Na gornjem dijelu tijesta napraviti otvore u oblicima koje želite.
Pitu pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta.
Kada porumeni, pita je gotova. Pustite da se nekoliko sati ohladi u kalupu, zatim ju izvadite na tanjur za posluživanje i pospite šećerom u prahu.
Krišku pite servirajte uz nekoliko svježih kupina.
U slast!
Fotografije: Blanka Ban
[print_link]