Znate da nastojimo maksimalno iskoristiti sezonske namirnice za pripremu slasnih slatkih recepata pa je nas je tako oduševio i ovaj divan recept za pitu od bundeve koji nam stiže s bloga Slatki svijet torti i kolača autorica Jannette Razum.
Sastojci
Prhko tijesto
- 250 g glatkog brašna
- 180 g šećera u prahu
- 150 g hladnog maslaca
- 2-3 žlice hladne vode
Nadjev od bundeve
- 600 g očišćene bundeve
- 200 ml slatkog vrhnja
- 2 jaja
- 100 ml soka od naranče
- naribana korica 1 naranče
- 120 g šećera
- 2 vanilin šećera
- ½ žličice cimeta
- 50 g gustina
- prstohvat soli
I još
- slatko vrhnje/sladoled od vanilije
Priprema
Prhko tijesto
Brašno prosijte u veću zdjelu pa dodajte šećer i na kockice izrezan maslac. Maslac rukama izmrvite u brašnu pa dodajte malo po malo vode i zamijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite pola sata u hladnjaku.
Nadjev od bundeve
Očišćenu bundevu narežite na kockice, ubacite u vrelu vodu i kuhajte dok ne omekša. Kuhanu bundevu ocijedite, ohladite i sameljite u blenderu. Pire od bundeve pomiješajte sa slatkim vrhnjem, šećerom, vanilin šećerom, jajima te sokom i koricom od naranče. Na kraju dodajte gustin, cimet i sol pa sve dobro izmiješajte.
Slaganje
Rashlađeno tijesto razvaljajte na veličinu kalupa za pite. Tijesto utisnite u namaščen kalup pa preko njega izlijte pripremljeni nadjev. Pitu pecite otprilike 35 minuta na temperaturi od 170 ºC. Kada u pitu zabodete čačkalicu, ukoliko na njoj nema tragova smjese, pita je pečena. Pitu ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku.
Rashlađenu pitu poslužite s tučenim slatkim vrhnjem ili sladoledom od vanilije!
Fotografija: Slatki svijet torti i kolača