Naša nova suradnica Nikolina Jagić s bloga Nikolina’s kitchen s nama je podijelila recept za pitu od jabuka koju ćete, kako ona kaže, obožavati.
Sastojci
Prhko tijesto
- 375 g brašna (oštrog)
- 225 g maslaca
- 90 g šećera
- 3 žlice vrhnja
- 1 žumanjak
- malo manje od 1/2 praška za pecivo (otprilike)
- po želji 1,5 žličica ruma (ja nisam ljubitelj pa ne stavljam)
Nadjev
- 1 kg jabuka
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- cimet
Priprema
Za prhko tijesto je važno da su svi sastojci hladni.
Na
podlogu prosijati brašno, narezati hladan maslac na ploškice po brašnu i zatim
ga smrviti rukama zajedno s brašnom. Napraviti u sredini rupu u koju se stavi
žumanjak. Na sve to još posipati šećer, prašak za pecivo i 3 velike žlice
vrhnja. Vrhnje ovom prhkom tijestu daje neku savršenu mekoću.
I sada to rukama mijesite dok ne dobijete lijepo glatko tijesto. Potrudite se
da to radite što kraće i da vam ruke nisu jako tople. Prhko tijesto je finije
ako se maslac što manje otopi u izradi. Kada ste ga zamijesili omotajte ga
folijom i stavite u hladnjak na 1-2 sata. Ako vam se žuri možete ga staviti i
neko kraće vrijeme u zamrzivač.
Kada je tijesto ohlađeno podijelite ga na dva dijela, jedan dio vratite u
foliju i u hladnjak, a drugi razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi.
Valjate tako da vam veličina odgovara kalupu u koji ga stavljate, mora biti tijesta i na stranicama kako bi se pita zatvorila gornjim dijelom.
Tijesto ćete najlakše prenijeti u kalup tako da ga omotate oko valjka i prenesete. Kada ste ga lijepo namjestili u kalup, izbodite ga vilicom (do dna) i još malo vratite u hladnjak. Sada je vrijeme da ribate oguljene jabuke i napravite fini nadjev.
Nadjev
U zdjelu naribajte oguljene jabuke, dodajte im šećer, vanilin šećer i cimet.
Nadjev prije stavljanja na pitu obavezno dobro iscjediti jer ako bude previše mokar tijesto će se razmočiti i neće biti prhko. Iscijeđeni nadjev rasporedite ravnomjerno po tijestu.
Sada je vrijeme za drugi dio tijesta koji se isto treba razvaljati na pobrašnjenoj podlozi i prekriti njim pitu. Donje i gornje krajeve malo spojite prstima.
Ako želite da bude malo izgledom efektnija možete izrezati neke oblike kalupom ili rezati trakice i plesti ih kao na slici.
Stavite u zagrijanu peć na 180°C nekih 15-20 min.
Kada je pita gotova, posipati šećerom u prahu i poslužiti dok je još topla.
Napomena
Mjere za nadjev su baza koju ćete možda morati doraditi po svom ukusu i ovisno o slatkoći jabuka.
Mjere su za kalup od 26 cm, može i manji dublji kalup za kolače.
Fotografije: Nikolina’s kitchen