Pita od jabuka dobrodošla je svakog dana i u svakoj sezoni. Dobrodošla nam je tako i danas, na početku novog radnog tjedna da nas zasladi i vrati nam mirise djetinjstva u naše domove. Ovaj put receptom za pitu od jabuka časte nas sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.
Sastojci
(za kalup za tart ᴓ 26cm (najbolje s odvojivim dnom))
Prhko tijesto
- 300 g glatkog brašna
- 175 g maslaca (hladnog)
- 80 g mljevenih badema
- 125 g šećera
- 1 jaje (M)
- naribana korica 1 limuna
- 3 velike žlice hladne vode
- prstohvat soli
Punjenje od jabuka
- 5-6 jabuka (srednje veličine)
- 2 velike žlice smeđeg šećera
- 2 velike žlice krušnih mrvica
- 2 velike žlice tostiranih, grubo nasjeckanih badema
- 2 velike žlice marmelade od marelica
- 1 vanilin šećer
- 1 čajna žlica cimeta
- korica jednog limuna
- 2 velike žlice soka od limuna
I još
- 1 žumanjak
- malo mlijeka
Priprema
Prhko tijesto
Brašno prosijati, maslac narezati na tanje listiće i s ostalim sastojcima umijesiti glatko tijesto. Podijeliti na dva dijela, umotati u prijanjajuću foliju i ostaviti najmanje 2 sata u hladnjaku da miruje.
Punjenje od jabuka
Jabuke oguliti, nasjeći na četvrtine i odstraniti dio s košticama. Četvrtine nasjeckati na sitne kockice, dodati sve ostale sastojke iz punjenja te dobro pomiješati.
Slaganje
Kalup za tart premazati maslacem i posuti s malo brašna.
Jednu polovicu tijesta razvaljati na veličinu kalupa (zajedno s rubom) te prebaciti u kalup. Dno tijesta više puta izbosti vilicom i po njemu raspodijeliti punjenje od jabuka, malo utisnuti i zagladiti da bude ravnomjerno raspoređeno. Drugu polovicu tijesta razvaljati i njime prekriti kolač. Tako je najjednostavnije. Ja sam, naime, koristila silikonski kalup za formiranje ruba (model-biserne kuglice) i modlicu kojom sam rezala od tijesta male listiće i njima prekrila kolač. Prepuštam vašoj mašti kako ćete ga gore ukrasiti. Jedan žumanjak pomiješati s malo mlijeka i time premazati kolač.
Pećnicu zagrijati na 180°C. Pitu od jabuka peći oko 45 – 50 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi i prije serviranja po želji posuti šećerom u prahu.
Fotografije: Feeding Art