Radni tjedan smo započeli receptom za frangipane tart s jabukama naše Lidije Osmak, a završavamo ga receptom za pitu od jabuka i marelica naše Ane Prše.
Sastojci
(za kalup dimenzija 31 x 21 cm)
Tijesto
- 250 g glatkog brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
- 100 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 1 limun šećer ili naribana korica jednog limuna
- 1 jaje
- 2 žlice mlijeka
- 3 žlice svinjske masti
Nadjev
- 600 g jabuka
- 400 g marelica
- 2 žlice šećera (ili po želji može i više, ovidi o jabukama, probajte nadjev tijekom pirjanja)
- 1 žličica paste vanilije (ili dva vanilin šećera)
Posip
- 50 g blanširanih badema
- 50 g lješnjaka
- 90 g glatkog brašna
- 65 g maslaca
I još
- šećer u prahu za posip (po želji)
Priprema
Tijesto
Promiješajte brašno s praškom za pecivo i šećerima pa istresite na radnu plohu. U sredini napravite malu udubinu, pa dodajte jaje, mlijeko i mast. Zamijesite tijesto te ga zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Nadjev
Dok se tijesto hladi, operite jabuke, ogulite ih, očistite od koštica i narežite na ploške.
Marelice operite i izvadite koštice.
Stavite voće u dublju tavu, pošećerite i dodajte vaniliju te pirjajte otprilike 15 minuta dok jabuke ne omekšaju.
Posip
U mali lončić stavite vodu da zavrije. Kada zavrije, u nju stavite bademe. Pustite ih minutu da kipe, pa ih izvadite. Skinite im opnu te ih stavite na papirnati ubrus.
Zatim u multipraktik stavite lješnjake i blanširane bademe pa ih kratko sameljite.
Prebacite ih u širu posudu, dodajte brašno i maslac narezan na kockice pa prstima izradite mrvičasti posip.
Slaganje
Kalup namastite i pobrašnite, tijesto utisnite u kalup (možete sve rukama, nije vam potreban valjak, tijesto je jako podatno). Izbockajte ga vilicom. Zatim stavite nadjev, a preko njega ravnomjerno rasporedite posip od lješnjaka i badema.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C 20 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Pečeno izvadite iz pećnice, pustite da se ohladi pa po želji pospite šećerom u prahu.
Još vruća pita ide idealno s kuglicom sladoleda od vanilije.
Fotografije: Ana Prša