Opraštamo se od prvog mjeseca ove godine uz recept za pitu od jabuke i sira koji je s nama podijelila naša Ana Prša.
Sastojci
(za kalup promjera 20-22 cm)
Tijesto
- 300 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 g mljevenih tostiranih lješnjaka
- 100 g šećera
- 2 žumanjka
- 4 žlice kiselog vrhnja
- naribana korica jednog limuna
- 250 g maslaca
Nadjev od jabuka
- 4 veće jabuke (cca 850 g)
- sok od ½ limuna
- ½ žlice cimeta
- 2 žlice šećera
- 1 žlica burbon vanilin šećera
Nadjev od sira
- 1 jaje
- 2 žlice šećera
- 1 žličica burbon vanilin šećera
- 160 g sirnog namaza
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 2 bjelanjka
- prstohvat soli
I još
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Tijesto
Promiješajte sve suhe sastojke, u sredinu dodajte žumanjke, vrhnje, naribanu koricu limuna i kockice maslaca. Zamijesite tijesto pa ga stavite u prozirnu foliju i hladnjak da odmori.
Nadjev od jabuka
Za to vrijeme operite i ogulite jabuke te ih naribajte.
Stavite ih u lonac, stavite sok limuna, cimet i šećere pa lagano pirjajte dok tekućina ne ishlapi. Ostavite da se ohladi.
Nadjev od sira
Za nadjev od sira izmiksajte jedno jaje sa šećerom i burbon vanilin šećerom, dodajte tome sirni namaz i vrhnje pa sve zajedno dobro izmiješajte. Posebno istucite dva bjelanjka s prstohvati soli u snijeg. Snijeg umiješajte u nadjev od sira.
Slaganje
Pripremite kalup u kojem ćete pripremati pitu. Ja sam koristila kalup za torte, promjera 20-22 cm. Na dno sam stavila papir za pečenje, a i stranice sam obložila papirom kako bi kasnije lakše skinula kalup.
Tijesto sam podijelila na tri dijela: po cca 400 g, 250 g i 350 g (ovo od 350 g sam zamotala natrag u foliju pa stavila u zamrzivač).
Najveće sam utisnula na dno, izbockala vilicom pa stavila peći na 165° na 5 minuta. Zatim sam na tijesto stavila jabuke pa prekrila najmanjim komadom tijesta (njega sam razvaljala pa prebacila preko jabuka). Preko drugog tijesta sam stavila nadjev od sira te stavila u pećnicu peći cca 20 minuta. Za to vrijeme se na siru već ulovila korica pa sada na sir možete naribati ostatak tijesta. Ja sam se bojala da će mi tijesto upast u sir pa sam tijesto prvo naribala na tanjur pa ga onda pažljivo poslagala po siru. Smanjila pećnicu na 150° pa pekla još 15-20 minuta. Sve dok gornja kora nije dobila lijepu zlatno žutu boju.
Pečenu pitu izvadite iz pećnice i dobro ohladite. Skinite kalup i po želji pospite šećerom u prahu.
Fotografija: Ana Prša