Na blogu Pregacha autorice Irene Gavran našli smo recept za čokoladnu pitu s jabukama koja nas je odmah osvojila.
Sastojci
(za kalup dimenzija 20 x 30 cm)
Posip
- 130 g glatkog brašna
- ½ praška za pecivo
- 10 g tamnog kakaa
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g hladnog maslaca
Fil od jabuka
- 5 manjih jabuka
- 25 g maslaca
- 3 žlice smeđeg šećera
- ½ žličice cimeta
Biskvit
- 100 g omekšalog maslaca
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 140 g glatkog brašna
- ½ praška za pecivo
- 10 g tamnog kakaa
- 1 veća žlica mlijeka
I još
- šećer u prahu
Priprema
Posip
Prosijte brašno, prašak za pecivo i kakao, dodajte šećer pa hladni maslac narezan na manje kockice. Trljajte maslac u suhe sastojke dok ne dobijete smjesu nalik mrvicama. Ne treba to biti ništa fino, ali neka vam brašno postane mokro i obloženo maslacem. Smjesu ostavite u hladnjaku dok radite ostalo.
Fil od jabuka
Ogulite i očistite jabuke pa ih narežite na sitne kockice. U dublju tavu stavite maslac da se otopi, pa dodajte narezane jabuke, smeđi šećer i cimet. Pirjajte ih dok ne omekšaju. Kad su gotove, ostavite ih sa strane dok pravite biskvit.
Biskvit
Miksajte omekšali maslac sa šećerom dok ne postane kremast. Dodajte jaje i miksate sve dok se ne ukomponira u smjesu. Dodajte prosijano brašno, prašak za pecivo i kakao pa sjedinite na kraju žlicu mlijeka. Izradite mikserom kratko.
Slaganje
Lim za pečenje dimenzija 20 x 30 cm obložite papirom za pečenje, a pećnicu zagrijete na 180 stupnjeva. Biskvit lagano razmažite po papiru za pečenje (najbrže ide mokrom žlicom ili onom špatulom za ravnanje). Na biskvit rasporedite jabuke, tako da ih rasporedite po cijeloj površini. Na kraju rasporedite (razmrvite) posip po sloju do jabuka. Stavite peći 40 minuta.
Izvadite iz pećnice, ohladite i pospite šećerom u prahu prije posluživanja.
Fotografije: Pregacha