Nedavno ste nam na društvenim mrežama otkrili da ni vama jesen nije jesen bez pite od jabuka pa vam danas donosimo recept Marije Herjavić Jerkić upravo za tu slasticu.
Tijesto
- 200 g oštrog brašna
- 50 g šećera
- 100 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žlica vrhnja
- vanilija
Nadjev
- cca 10 žlica šećera
- malo vode
- 1 žlica maslaca
- 4 velike jabuke
- 1 žlica kukuruznog škroba
- začini (cimet, muškatni oraščić, aromatizirana sol s limunom)
I još
- šećer u prahu za posip
Priprema
Tijesto
Pripremite tijesto tako da prvo dobro promiješate brašno, šećer i maslac, a zatim dodate jaje, vrhnje, vaniliju i umijesite jednoliko tijesto. Omotajte prozirnom folijom i pustite u hladnjaku da odmara sat vremena.
Nadjev
Najprije napravite karamel u neprijanjajućoj tavi tako da stavite na srednju vatru nekoliko velikih žlica šećera i žličica-dvije vode te kuhate dok ne postane jantarno smeđe.
Dodajte žlicu maslaca, ujednačite smjesu pa dodajte jabuke narezane na kriške. Promiješajte, dodajte začine i pustite da malo puste sok i da se karamel otopi. Na kraju dodajte malo razmućenog kukuruznog škroba.
Slaganje
Izvadite tijesto, lagano ga premijesite da omekša i na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na cca 0,5cm debljine. Prebacite tijesto u namašćeni kalup i utisnuti ga u dno i dio ruba. Višak tijesta izrežite i od toga po želji napravite trakice i ukrase. Preko tijesta izlijte nadjev i ukrasiti ostatkom tijesta.
Pecite na 170°C sat vremena.
Ohlađeni kolač posipite šećerom u prahu.
Napomena
Svi sastojci za prhko tijesto moraju biti što hladniji.
Najbolje i najjednostavnije je izraditi tijesto u multipraktiku.
Prilikom pripreme karamela, ne smije se miješati već samo naginjati tavu.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić