U intervju za naš portal Ana Topić, autorica bloga Shedonist, otkrila nam je koliko dugo traje njena ljubav prema slasticama, a tom je prilikom s nama podijelila i recept za pitu od kokosa i čokolade.
Sastojci
Čokoladno prhko tijesto
- 220 g brašna
- 150 g maslaca
- 30 g kakaa
- 2 žumanjka
- 60 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- malo vode po potrebi
Krema od kokosa
- 100 g bijele čokolade
- 350 ml slatkog vrhnja
- 50g kokosovog brašna
Krema od čokolade
- 150 g čokolade za kuhanje (70% kakaa)
- 150 ml slatkog vrhnja
Priprema
Čokoladno prhko tijesto
U posudu stavite brašno, kakao, prstohvat soli, šećer i natrgani maslac te ih skupa dobro rukama izmrvite da dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte žumanjke, kratko izmiksajte, a onda rukama mijesite sve dok ne dobijete kompaktno (prhko) tijesto. Po potrebi dodajte malo vode. Tijesto oblikujte u kuglu, stavite u plastičnu foliju ili vrećicu za zamrzavanje i ostavite da odstoji u hladnjaku 30 min. Ohlađeno tijesto stavite na lagano pobrašnjenu plohu, razvaljajte, stavite u kalup za pitu i na više mjesta bocnite vrškom vilice. [Tijesto je masno samo po sebi pa nije potrebno dodatno mastiti kalup. Kako bi zadržalo formu dobro je na njega staviti papir za pečenje i neku vrstu utega (recimo, grah) koji trebaju prekriti cijelu površinu, koji ćete maknuti nakon 10 min pečenja.] Stavite ga peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180C na 20 min. Ostavite da se tijesto ohladi.
Krema od kokosa
Sitno narežite bijelu čokoladu pa je na pari otopite sa 130 ml slatkog vrhnja. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak da se dobro ohladi (sat, dva).
Izvadite smjesu čokolade i vrhnja iz hladnjaka i miksajte dok ne postane gusta poput tučenog vrhnja. Ostatak od 220 ml slatkog vrhnja smiksajte u šlag pa zajedno s 50 g fino mljevenog kokosovog brašna polako ručno miješajući dodajte u čokoladu. Kremu stavite na tijesto, poravnajte i stavite u hladnjak dok pripremite kremu od čokolade.
Krema od čokolade
Tamnu čokoladu nasjeckajte na sitnije komadiće pa zajedno sa slatkim vrhnjem otopite na pari. Smjesa mora biti gusta i sjajna, bez komadića čokolade. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa prelijte preko kreme od kokosa. Ostavite u hladnjaku da se stisne.
Dekoracija
Ukrasite tučenim vrhnjem, kokosom i čokoladom po želji.
Fotografija: SHEdonist
[print_link]