U nedjelju je u našoj rubrici Život sa slasticama gostovala Anja Bajt s bloga Anja kuha, koja je tom prilikom s nama podijelila recept za pitu od limuna.
Sastojci
Prhko tijesto
- 150 g glatkog brašna
- 50 g integralnog brašna
- prstohvat soli
- 1 žlica šećera
- 150 g maslaca
- 1 jaje
Nadjev
- 3 jaja + 1 žumanjak
- 170 g meda
- 180 ml limunovog soka
- 3 žlice brašna (stavila sam oštro)
- 1 žličica limunove korice (po želji)
Priprema
Prhko tijesto
Pomiješajte brašna, sol i šećer. Hladni maslac razmrvite u brašnu da dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte jaje i zamijesite tijesto (nemojte previše mijesiti), zamotajte u vrećicu i hladite u frižideru barem 30 minuta. Ohlađeno tijesto razvaljajte i premjestite u kalup promjera 24 cm (dignite rubove za otprilike 1 cm). Tijesto nekoliko puta probušite vilicom i pecite 5-6 minuta na 180°C, samo da se lagano stvrdne. Zatim izvadite iz pećnice i ostavite da se prohladi.
Nadjev
Jaja i med pomiješajte pjenjačom, dodajte limunov sok i opet pomiješajte. Dodajte brašno i limunovu koricu, promiješajte i izlijte smjesu na tijesto. Pecite još oko 15-20 minuta (ja sam pekla 17) na 180°C samo da se nadjev stisne (ako je na sredini još mekan, nema veze, stisnut će se na hlađenju). Dobro ohladite prije posluživanja.
Fotografija: Anja kuha
[print_link]