Okusi maka i limuna odlično su se spojili u ovoj piti čiji nam je recept poslala Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup.
Sastojci
Prhko tijesto
- 200 grama brašna
- 50 grama šećera u prahu
- 100 grama maslaca
- 1 jaje
Sloj od maka
- 100 grama mljevenog maka
- 1 vanilin šećer + 2 žlice šećera (to možete zamijeniti i s 1 žlicom meda u zdravijoj verziji + žličica arome vanilije)
- 10 žlica toplog mlijeka
Lemon curd
- 3 žumanjka
- 1 cijelo jaje
- 250 ml iscijeđenog soka od limuna (ako vam je prekiselo, koristite 150 ml soka od limuna + 100 ml vode)
- naribana korica jednog cijelog limuna
- 2 žlice meda ili 100 grama šećera
- 50 grama maslaca
Meringa
- 3 bjelanjka
- 150 grama šećera
Priprema
Prhko tijesto
Prosijte brašno i šećer u prahu zajedno pa im dodajte hladne kockice maslaca. Prstima izradite mrvičastu smjesu. U sredini napravite rupu, poput malenog bunara pa u nju dodajte vilicom izmućeno jaje. Vilicom umiješajte to jaje u tijesto, a zatim rukom dovršite i umijesite prhko tijesto. Umotajte ga u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak. Neka se hladi barem 2 sata.
Sloj od maka
Pomiješajte mljeveni mak sa šećerom i vanilijom (ili medom u zdravijoj verziji). Zagrijte mlijeko pa mak prelijte toplim mlijekom i sve dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
Lemon curd
Pripremite i lemon curd. U jednom loncu pomiješajte žumanjke, jaje, sok od limuna, koricu limuna i šećer ili med. Sve stavite kuhati na pari gotovo neprestano miješajući. Miješajte dok se krema ne počne zgušnjavati. To će potrajati 10-15 minuta. Kremu malo ohladite, ali ne do kraja pa joj dodajte maslac i dobro promiješajte dok se maslac ne otopi. Zatim kremu procijedite kroz gustu cjediljku da bude glatka.
Pečenje prhkog tijesta
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Ohlađeno tijesto razvaljajte i rasporedite po kalupu. Na nekoliko mjesta ga izbodite vilicom pa na njega stavite papir za pečenje i kuglice za pečenje (ako ih nemate, možete koristiti i grah). To će spriječiti da se tijesto ne napuše prilikom pečenja. Samo tijesto tako pecite cca 15 minuta.
Meringa
Bjelanjke mikserom istucite u čvrst snijeg, a onda u njega dodajte šećer, žlicu po žlicu, neprestano miksajući dok se šećer dobro ne otopi u bjelanjcima. Meringa mora biti čvrsta.
Slaganje
Tijesto izvadite iz pećnice, maknite kuglice za pečenje i papir za pečenje. Po tijestu najprije ravnomjerno rasporedite sloj maka, zatim izlijte lemon curd i na kraju stavite meringu. Meringu stavite na ohlađenu kremu od limuna, ne na vruću. Stavite sve zajedno peći još petnestak minuta u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva, dok meringa malo ne potamni.
Kolač poslužiti dobro ohlađen.
Fotografije: Strawberry soup