Možemo li još malo zadržati ljeto, ako nikako drugačije, ono barem ovim predivnim receptom za pitu od malina i meringe koja nam stiže s bloga Gurmanka autorice Lidije Osmak.
Sastojci
Tijesto
- 140 g maslaca
- 250 g glatkog brašna
- 70 g šećera
- 2 žumanjka
Nadjev
- null
- 400 g malina – svježe ili zamrznute
- 3 žlice gustina
- sok jednog limuna
- 100 g šećera
- 80 g maslaca
- 3 žumanjka + cijelo jaja
Meringa
- 6 bjelanjaka
- 300 g šećera
- 2 žlice gustina
Priprema
Tijesto
Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto kojeg razvaljajte u plitki kalup za pite, izbodite ga vilicom i ostavite u frižideru da se ohladi nekih 30 minuta.
Zatim ga pecite na “slijepo” tj. napunjenog suhim grahom nekih 15 minuta, izvadite grah i još ga dopecite nekih 10 minuta dok ne porumeni rub kore.
Nadjev
Maline stavite kuhati s nekoliko žlica vode te ih kuhajte dok se ne raspadnu. Protisnite ih kroz sito tako da dobijete glatku kremu.
Sok od limuna, gustin, šećer i kremu od malina prokuhajte na vatri te maknite i dodajte maslac.
Vratite ponovo na vatru te dodajte žumanjke i jaje, pa ponovo kuhajte dok se ne zgusne.
Nadjev premažite preko gotove kore, a njega prekrite meringom.
Meringa
Mikserom izradite snijeg od bjelanjaka i postepeno mu dodajte žlicu po žlicu šećera pomiješanog s gustinom.
Kada dobijete snijeg čvrstih vrhova meringa je gotova.
Preko nadjeva premažite meringu (možete je staviti i pomoću dresir vrećice), stavite je peći na 190°C oko 20 minuta dok vrhovi ne potamne i dobiju lijepu boju.
Prije serviranja pitu dobro ohladite.
Fotografija: Gurmanka