Tihana Lohinski s bloga Strawberry Soup s nama je podijelila recept za pitu sa šljivama, za čiju je pripremu ona koristila domaće, smrznute šljive.
Sastojci
Tijesto
- 300 grama glatkog brašna
- 150 grama maslaca
- sok od pola limuna
- jedno jaje
- 1-2 žlice šećera u prahu
- prstohvat soli
Nadjev
- otprilike 700 grama šljiva (otkoštanih)
- 2 žlice šećera ili meda
- 2 žličice cimeta
- 2-3 žlice ruma
- jedna žlica gustina
- listići badema (ili nasjeckani bademi) – količina po želji
Priprema
U jednoj posudi pomiješajte brašno, sol i šećer u prahu.
Hladni maslac narežite na kockice i dodajte ih brašnu.
Rukama zamijesite mrvičasto tijesto dok se kockice maslaca malo ne povežu s brašnom. U sredini posude napravite malo mjesta, kao nekakvu rupu.
Izmutite jedno jaje i iscijedite sok od pola limuna. Dodajte u rupu u tijestu i zatim zamijesite tijesto do kraja. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat-dva.
U međuvremenu napravite nadjev od šljiva. Šljive operite i odkoštajte. Polovicama šljiva dodajte šećer, cimet, rum i gustin i sve dobro pomiješajte.
Kad tijesto izvadite iz hladnjaka, odvojite dvije trećine tijesta i razvaljajte ga tako da pokrije dno i dio stranica okruglog kalupa za pečenje. Vilicom izbodite tijesto koje ste već stavili u kalup.
Dodajte nadjev od šljiva i pospite listićima badema ili nekim drugim orašastim plodovima po želji.
Ostatak tijesta razvaljajte i odrežite ga za rešetkice na vrhu pite.
Gornji dio pite možete dekorirati po želji, ne moraju biti ovakve rešetkice. Gornji dio pite premazati razmućenim jajem.
Staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Peći 35 minuta.
Možete je servirati još toplu, ali odlična je i idući dan, ohlađena.
Fotografije: Strawberry soup
[print_link]