Ljeto bez bresaka mnogima je nezamislivo, a ovo omiljeno ljetno voće rado je viđen gost i u kolačima – u svojoj ih je piti tako iskoristila i poznata glumica Bojana Stefanović, autorica bloga Fatmama.
Sastojci
Tijesto
- 200 g maslaca
- 400 g brašna
- 50 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 1 žlica ekstrakta od vanilije
- malo vode po potrebi
Fil
- 1 kg voća po izboru, ja sam koristila breskve, vinogradarske i obične
- 50 g smeđeg šećera
- 3 žlice gustina
- cimet
- ribana kora limuna
- đumbir
I još
- bjelance
- šećer za posipanje
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Maslac usitnite na kockice, preko prosijte brašno i umiješajte prstima dok ne dobijete smjesu koja liči na krupnije prezle. Dodajte šećer, zatim jaje i ekstrakt vanilije. Ako vam se učini da je tijesto previše suho, po potrebi dodajte malo vode, i zamijesite tijesto u loptu. Suhoća tijesta ovisi o veličini jaja. Umotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku jedan sat.
Premažite maslacem kalup za pitu. Podijelite tijesto na dva dijela. Razvucite donju koru i obložite njome kalup, pažljivo utisnite tijesto uz rubove.
Voće umiješajte sa šećerom, gustinom i začinima i poredajte u kalup. Možete donju koru prije redanja voća namazati blago istučenim bjelanjkom, to će spriječiti da sok omekša donju koru.
Preko voća stavite razvučenu drugu koru. Možete slagati rešetku, ili koru u cjelini, ali onda obavezno izbušite otvore u njoj kako bi u pečenju izlazila para. U ukrašavanju pustite mašti na volju.
Po želji gornju koru premažite blago stučenim bjelanjkom i pospite šećerom. To je magična formula za iznimno hrskavu gornju koru.
Pitu ubacite u pećnicu na oko 50 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju.
Poslužite ju toplu ili hladnu, uz kuglu sladoleda ili neke lagane kreme.
Fotografije: Fatmama