Irena Gavran s bloga Pregacha danas nam donosi recept za pitu s čokoladom koji je prepisala iz mamine bilježnice.
Sastojci
Tijesto
- 300 g brašna (može oštro ili kombinacija pola glatko – pola oštro)
- 150 g skroz omekšalog maslaca
- 50 g šećera
- prstohvat soli
- ½ praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
Krema
- 500 ml mlijeka
- 2 vrećice pudinga od čokolade
- 70 g tamne čokolade
- 100 g šećera
- 80 g maslaca
Priprema
Tijesto
Od navedenih sastojaka za tijesto zamijesite tijesto. Bit će to glatko tijesto, s kojim se lako rukuje.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
Krema
Pudinge i šećer pomiješajte sa cca 150 ml mlijeka, a preostalih 350 ml stavite kuhati.
Kad je mlijeko proključalo, dodajte mu smjesu s pudingom i šećerom i ubacite sitno sjeckanu čokoladu.
Miješajte ne srednje jakoj vatri dok se puding ne zgusne, a zatim dodajte maslac i miješajte dok se sve ne sjedini.
Kremu pokrijte prozirnom folijom da se malo ohladi (10 – 15 minuta).
Slaganje
Uzmite tijesto iz hladnjaka i prepolovite ga. Dok radite s jednom polovicom tijesta, drugu držite u hladnjaku.
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva da se grije, a priredite si i kalup za kolač. Ja sam pitu pekla u četvrtastoj vatrostalnoj posudi veličine cca 25 x 35 cm (ili 22 x 33 cm).
Papir za pečenje malo pobrašnite i na njemu razvaljajte prvu polovicu na veličinu kalupa.
Zajedno s papirom, prebacite koru u kalup.
Na koru rasporedite mlaku kremu i dobro poravnajte. Na kremu ravnomjerno izribajte preostalu polovicu tijesta.
Pecite kolač nekih 35 – 40 minuta, ovisno o pećnici. Ohladite ga i pospite šećerom u prahu.
Fotografije: Pregacha