Iako nas snažno grije sunce babljeg ljeta, ne možemo pobjeći od činjenice da se ipak nalazimo u jesenskom dijelu godine. A što više govori jesen od pite s dunjama i jabukama, kakvu nam je pripremila Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe?
Sastojci
Tijesto
- 200 g glatkog brašna
- 200 g oštrog brašna
- prstohvat soli
- 50 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- ribana korica jednog limuna
- 200 g maslaca
- 1 jaje
- 1 – 2 žlice kiselog vrhnja
Nadjev
- 4 dunje
- 2 žlice šećera
- voda po potrebi
- 4 jabuke
- cimet
Karamel
- 150 g šećera
- 0,5 dl vode
- 1,2 dl mliječnog vrhnja za šlag
- 20 g maslaca
- prstohvat soli
I još
- sladoled od vanilije
Priprema
Tijesto
Suhe sastojke i kockice maslaca mutiti u multipraktiku, dodati jaje i vrhnje. Umutiti da se dobije glatko tijesto. Tijesto omotati prozirnom folijom i staviti u hladnjak na 60 minuta.
Nadjev
Dunje oguliti, narezati na kockice, posuti šećerom i pržiti uz dolijevanje vode oko 20 minuta (dok dunje ne budu polu kuhane). Dodati oguljene narezane jabuke i malo cimeta te umiješati. Ohladiti.
Karamel
Šećer i vodu grijati bez miješanja. Povremeno protresti posudu. Kad se šećer otopi i dobije zlatnu boju lagano uliti vrhnje te grijati miješajući. Dodati maslac i sol. Otopiti.
Slaganje
Tijesto tanko razviti i obložiti okrugli kalup promjera 26 cm. Ostatak tijesta oblikovati u kuglu i čuvati za mrežu. Složiti dunje i jabuke te preliti karamelom. Tijesto tanko razviti i rezati trake, načiniti mrežu preko nadjeva.
Pitu peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C 30 – 40 minuta. Malo ohladiti i servirati uz sladoled.
Fotografije: Od slatkoga slađe