Pravi jesenski recept za pitu s jabukama s nama je podijelila Nevena Josipović s bloga BakeCakes.
Sastojci
Prhko tijesto
- 17,5 dag glatkog brašna
- 17,5 dag oštrog brašna
- 5 dag heljdinog brašna (ukoliko ga nemate dodajte integralno)
- 20 dag maslaca
- prašak za pecivo
- 5 žlica šećera
- prstohvat soli
- 2 žumanjka
- 2 žlice kiselog vrhnja
- limunova korica
Nadjev
- 1 kg jabuka
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- žličica cimeta
Priprema
Prhko tijesto
Za početak prosijte brašna, dodajte suhe sastojke i omekšali maslac.
Zamijesite i dodajte žumanjke te kiselo vrhnje, a zatim naribanu limunovu koricu (dovoljno je pola limuna). Umijesite prhko tijesto, podijelite ga na dvije kugle, zamotajte prozirnom folijom te ostavite u hladnjaku pola sata.
Nadjev
Jabuke ogulite i očistite. Naribajte ih, dodajte šećer, vanilin šećer i cimet. Dobro promiješajte te se vratite na tijesto koje vam stoji u hladnjaku. Kada stavljate donji dio tijesta u kalup, možete ga razvaljati ili utapkati prstima, ali pazite da bude jednake debljine na svim mjestima. Zatim tijesto izbodite vilicom i stavite u pećnicu na desetak minuta, na 180°C.
Izvadite iz pećnice, pustite da se malo ohladi, a zatim stavite nadjev.
Drugu kuglu tijesta razvaljajte te nožićem izrežite trakice,neka budu cca 1 cm. Ukrasite pitu te stavite peći još pola sata na 180°C ili dok ne porumeni.
Kada je pita gotova, i ohlađena pospite ju šećerom u prahu.
Fotografije: BakeCakes
[print_link]