Za današnju dozu slatkog navratili smo do bloga Mystic Cakes autorice Natalije Milodanović te smo pronašli ovaj recept za pitu s makom za koji smo sigurni da će vas oduševiti.
Sastojci
Tijesto
- 125 g maslaca (ili margarina)
- 50 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 1 žumanjak
- 100 g kiselog vrhnja
- 250 g mekog brašna
- 1 prašak za pecivo
Nadjev
- 300 g mljevenog maka
- 140 g šećera
- 1 vanilin šećer
- naribana korica limuna
- 200 ml mlijeka
- 4 žumanjka
Snijeg
- 5 bjelanjaka
- 150 g šećera
Priprema
Tijesto
Izmiksajte maslac sobne temperature sa šećerom u prahu, vanilin šećerom i malo soli dok ne postane kremasto. Dodajte žumanjak i kiselo vrhnje i sve dobro sjedinite mikserom.
Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo i sjedinite mikserom u glatku smjesu. Dobit ćete gušću smjesu.
Uzmite lim za pečenje dimenzija 32 × 22 cm, obložite ga papirom za pečenje i žlicom rasporedite smjesu svugdje ravnomjerno. Žlicom ili prstima utapkajte smjesu u lim tako da se svugdje lijepo rasporedi. Izbockajte viljuškom i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, 15 minuta.
Nadjev
Pomiješajte mak sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte koricu limuna, nalijte mlijeko i dobro izmiješajte. Stavite na srednju vatru i prokuhajte oko 5 minuta uz stalno miješanje pazeći da ne zagori. Skinite s vatre, dodajte žumanjke, izmiješajte i vratite na najmanju vatru još oko 3 – 4 minuta, sve vrijeme miješajući.
Nakon 15 minuta pečenja, izvadite tijesto iz pećnice i rasporedite nadjev od maka. Poravnajte i ostavite sa strane dok mutite snijeg od bjelanjaka.
Snijeg
Umutite bjelanjke u čvrst snijeg uz postepeno dodavanje šećera. Mutite dok se sav šećer ne otopi. Provjerite – ako pod prstima više ne krckaju kristali šećera, snijeg je gotov.
Rasporedite snijeg preko nadjeva od maka i po želji žlicom napravite čupavi izgled.
Pećnicu smanjite na 160 stupnjeva i vratite kolač da se peče/suši još 15 – 20 miuta dok snijeg lijepo ne porumeni. Isključite pećnicu i po želji ostavite kolač unutra dok se pećnica ne ohladi – tako će se pjena od bjelanjaka dodatno isušiti i bit će hrskavija. Ako želite manje isušen tj. mekši snijeg, odmah izvadite kolač iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Kolač ohladite u hladnjaku i isjecite na kocke.
Napomena
Prije svakog reza smočite oštar tanak nož (ja koristim skalpel) pod mlazom vrele vode da bi lakše klizio kroz šuškavi beze sloj. Tako vam se beze sloj neće lijepiti za nož.
Fotografije: Mystic Cakes