Prvi recept naše nove suradnice Ivane Kovačević Roginić, autorica stranice 50 shades of hunger jest onaj za tart od malina.
Sastojci
Tijesto
- 250 g brašna (pola glatko, pola oštro)
- 100 g šećera
- 250 g maslaca
- 1 prašak za pecivo
- 1-2 žlice kiselog vrhnja
- 1 jaje
- po želji, korica limuna
Nadjev
- oko 400-500 g malina, smrznutih, ali mogu i svježe
- oko 100 g šećera, može i više ako volite slađe
- po želji žličica cimeta
Priprema
Tijesto
Umutiti jaje sa šećerom i maslacem, dodati vrhnje, a zatim postupno dodavati suhe sastojke miješajući pjenjačom. Dovršiti rukama dok ne dobijete glatku kuglu tijesta. Staviti na hlađenje dok radite nadjev.
Nadjev
Smrznute maline staviti u lončić sa šećerom. Ja šećera stavim otprilike, dok mi ne bude dovoljno slatko, malo kiselkasto mora ostati.
Kuhati na laganoj vatri dok se maline skoro ne raspadnu i postane lijepa smjesa (otprilike 15 minuta).
Po želji ubaciti malo cimeta.
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva s ventilatorom.
Tijesto prvo malo zapeći bez nadjeva (oko deset minuta), zatim još sa nadjevom dok se tijesto lijepo ne zarumeni.
Izmutiti jaje te premazati tijesto prije pečenja.
Peći u zagrijanoj pećnici oko 30 min, dok tijesto lijepo ne porumeni.
Poslužiti ohlađeno kako bi se nadjev stisnuo, i čuvati na sobnoj temperaturi po mogućnosti poklopljeno ili pokriveno, kako se ne bi pita sušila.
Napomena
Ako radite tart, dovoljno je raditi pola smjese, za pitu, raditi cijelu smjesu.
Fotografije: 50 shades of hunger
[print_link]