Obožavamo slastice sa sezonskim voćem, a za ovu današnju pitu s trešnjama zaslužna je Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe.
Sastojci
Tijesto
- 200 g oštrog brašna
- 200 g glatkog brašna
- 2 jaja
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 50 g šećera
- 150 g maslaca
- 3 – 4 žlice hladne vode
Nadjev
- oko 1 kg očišćenih trešanja
- 4 žlice šećera
- 2 žlice gustina
Priprema
Tijesto
Brašno i hladan maslac prstima utrljati (slobodno uporabiti multipraktik) te dodati navedene sastojke. Umijesiti. Tijesto omotati prozirnom folijom i spremiti u hladnjak na 30 minuta.
Krema
Očišćene trešnje pomiješati sa šećerom i gustinom i ostaviti kako bi trešnje pustile sok.
Slaganje
Tijesto tanko razviti i obložiti kalup promjera 28 cm (prethodno premazan maslacem). Na tijesto složiti trešnje sa sokom te ostatak tijesta naribati preko trešanja.
Pitu peći u pećnici zagrijanoj na 180 ˚C oko 40 minuta.
Malo ohladiti i poslužiti uz sladoled od vanilije.
Fotografije: Od slatkoga slađe
[print_link]