Na naš se portal konačno vratila i Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup koja nam je danas pripremila pitu sa smokvama, lješnjacima i čokoladom.
Sastojci
Tijesto
- 200 g brašna (ja sam koristila pirovo brašno)
- prstohvat soli
- 100 g maslaca
- 2-3 žlice hladne vode ili limunovog soka
Nadjev
- 150 g tamne čokolade
- 3 žlice mljevenih lješnjaka (možete koristiti i bademe ili orahe ako tako više volite)
- oko 20 smokava (ili količina po želji, ja sam radila više od oka i nadjeva mi je ispalo baš puno, ali to mi se sviđa)
Crumble
- 1 šalica (koristila sam šalicu za čaj) zobenih pahuljica
- 3 – 4 žlice brašna
- 2 žlice meda
- ½ šalice grubo mljevenih ili sitno sjeckanih lješnjaka
- 70 g maslaca
Priprema
Tijesto
Pomiješajte brašno i prstohvat soli. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima počnite raditi prhko tijesto. Na kraju dodajte hladne vode ili limunovog soka koliko je potrebno da se svi sastojci sjedine i tijesto umijesi. Gotovo tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite na hlađenje na 2 sata ili preko noći.
Nadjev
Lješnjake tostirajte na tavi, a kad se ohlade, odstranite im ovojnicu. Usitnite ih u sjeckalici.
Na pari istopite čokoladu, smokve operite i ako je potrebno, odrežite tvrdi dio, a zatim ih u sjeckalici ili blenderu usitnite dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Toj smjesi dodajte istopljenu čokoladu i 3 žlice mljevenih lješnjaka pa još jednom sve dobro izmiješajte.
Crumble
Napravite crumble tako da sve sastojke pomiješate prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Ne treba biti kompaktno kao tijesto, već baš mrvičasto. Ovaj dio ćete posipati po vrhu kolača.
Slaganje
Tijesto nakon hlađenja izvadite iz hladnjaka i razvaljajte ga u kalup za pečenje. Možete ga utisnuti i prstima ako vam je tako lakše. Na nekoliko mjesta ga izbodite vilicom, a onda na njega izlijte nadjev od smokava i čokolade. Po nadjevu ravnomjerno rasporedite crumble. Kolač stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 30-35 minuta.
Fotografije: Strawberry Soup