Za slatku sredinu tjedna zaslužna je Ivana Kovačević Roginić sa stranice 50 shades of hunger koja nam je pripremila pjenastu brownie after eight tortu i desert u čaši.
Sastojci
Brownie podloga
- 300 g čokolade – tamne, za kuhanje, ili kombinacija mliječne i tamne
- 200 g maslaca
- 6 jaja
- 130 g šećera
- 2 vanilin šećera
- žlica ruma
Krema od mente
- 1 l mlijeka
- 150 g gustina
- 250 g šećera
- 250 g margarina
- cca pola bočice ekstrakta mente
- 2 vanilin šećera
Priprema
Brownie podloga
Maslac i čokoladu rastopite nalaganoj vatri ili u mikrovalnoj i stavite sa strane da se malo ohladi. Razdvojite bjelanjke i žumanjke, žumanjke pjenasto izmutite s polovicom šećera. Istucite bjelanjke s drugom polovicom šećera i prstohvatom soli u čvrsti snijeg.
Čokoladu polako dodajte u žumanjke sa šećerom, izmješajte u jednoličnu smjesu te u nju pomalo dodajte snijeg od bjelanjaka.
Ulijte u namašćen kalup, stavite u zagrijanu pećnicu na 160 i pecite oko 50 min do sat vremena.
Krema
Gustin razmutiti s 200 ml mlijeka, ostatak skuhati sa šećerom i vanilin šećerom i aromom mente.
Kad mlijeko provrije, dodajte razmućeni gustin i miješajte stalno da se nestvore grudice.
Kada se zgusne, sklonite sa vatre i stavite da se hladi.
U ohlađenu kremu umutiti margarin.
Premazati kremu preko brownie podloge.
Staviti na hlađenje u hladnjak, najbolje preko noći.
Ukrasiti po želji, ja sam uzela jednu tamnu čokoladu s aromom mente i naribala je odozgo.
Napomena
Na dno pećnice stavite vatrostalnu posudu ili lim za pečenje napunjen sa malo vode, tako će brownie torta ostati meka i sočna iznutra, a hrskava izvana.
Možete raditi i upola manje kreme za tortu, meni je od ove količine ostalo dosta viška pa sam radila deserte u čašama
Fotografije: Ivana Kovačević Roginić
[print_link]