Jesenske dane često volimo provoditi u toplini doma pa nas posebno veseli kad uz popodnevni čaj možemo uživati u mirisnom i ukusnom kolaču – danas je na redu meka pletenica s cimetom i i grožđicama po receptu Marije Herjavić Jerkić.
Sastojci
Tijesto
- 250 g glatkog brašna
- ½ paketića suhog kvasca
- malo soli
- 40 g šećera
- korica limuna
- 1 jaje
- 100 ml mlakog mlijeka
- 40 g omekšalog maslaca
I još
- namočene grožđice
- cimet
- muškatni oraščić
- šećer u prahu za posip
Priprema
Sve sastojke za tijesto umijesiti i pustiti da se digne, po mogućnosti dva puta.
Zatim tijesto oblikovati po želji. Da budu ovakve, podijeliti na 4 komada i pokriti da se ne suše. Svaku lopticu razvaljati u duguljastu formu, s jedne strane po dužini rasporediti ocijeđene grožđice, posipati malo sa začinima i čvrsto zarolati da se dobiju duguljaste forme. Isplesti u pletenice.
Prebaciti na lim za pečenje i pustiti da se diže dok se pećnica grije. Peći na 180°C 20 – 25 minuta.
Pečena peciva posipati šećerom u prahu.
Napomena
Bit će bolje ako su svi sastojci za tijesto sobne temperature ili topli.
Da se ubrza postupak dizanja, pokrivenu zdjelu s tijestom ubaciti u pećnicu ugrijanu na 50°C.
Nakon petnaestak pečenja prebaciti preko aluminijsku foliju da ne zagori.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić