Hladniji dani jednostavno zovu na pripremu dizanih kolača pa nam je jedan takav, uz dodatak crnog tahinija, pripremila Alica Bjeli Duduković.
Sastojci
Tijesto
- 100 ml mlakog mlijeka
- 1 žličica šećera
- 4 g suhog kvasca
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 70 g maslaca
- 25 g šećera
- 1 paketić vanilin šećera
- 215 g glatkog brašna
- 75 g oštrog brašna
- 1/4 žličice soli
Nadjev
- 150 g kondenziranog mlijeka
- 50 g paste od crnog tahinija
Priprema
Tijesto
Zagrijati mlijeko da bude mlako, dodati u njega žličicu šećera i suhi kvasac.
Pjenasto umutiti jaje, žumanjak, maslac, šećer i vanilin šećer pa dodati obje vrste brašna i sol. Zatim dodati dignuti kvasac i rukom umijesiti tijesto koje se ne lijepi za stijenke posude.
Ostaviti tijesto da se diže oko 60 minuta.
Nadjev
Pomiješati kondenzirano mlijeko s pastom od crnog tahinija i ostaviti da stoji na sobnoj temperaturi.
Slaganje
Razviti tijesto na debljinu od 3-4 mm, dimenzija oko 30 x 40 cm. Tijesto premazati nadjevom (ako se zgusne, možete ga prije razvijanja tijesta ubaciti pola minute u mikrovalnu da omekša i lakše se maže) te uviti kao roladu.
Oštrim nožem prerezati roladu uzdužno po sredini te od dobivenih polovica umotati pletenicu.
Pletenicu staviti u papirom obložen kalup dimenzija 30 x 11 cm i prekriti krpom da raste dok se pećnica ne zagrije.
Zagrijati pećnicu na temperaturu od 190°C pa u nju premjestiti kalup (ne zaboravite maknuti krpu).
Peći 35 minuta i štapićem provjeriti je li pletenica pečena. Ako nakon 20-ak minuta pletenica počne tamniti, prekrijte je folijom i pecite prekrivenu dok ne bude pečena.
Izvadite iz pećnice, ohladite par minuta i pospite šećerom u prahu.
Fotografije: Alica Bjeli Duduković