Na virtualno održanom izboru The Best Chef Awards 2020 pobjedu u kategoriji najbolji slastičar na svijetu odnio je Xavi Donnay.
Nakon što se ove godine čitava naša realnost u trenu prebacila u virtualni svijet pa smo tako online pratili koncerte, izložbe, predstave, predavanja te školsku nastavu, na red su došle i virtualne dodjele nagrada.
Pobjednici The Best Chef Awards 2020 trijumfirali su u brojnim kategorijama, no nama je, očekivano, ipak najzanimljivija ona najslađa – za najboljeg slastičara. U njoj je pobjedu zasluženo odnio Xavi Donnay, slastičar poznatog restorana Lasarte koji se nalazi u Barceloni, a dobitnik je čak 3 Michelinove zvjezdice.
Xavi je veliki dio svoje profesionalne karijere proveo na čelu tima specijaliziranog za deserte restorana Lasarte koji se često naziva jednim od hramova španjolske gastronomije. Stil ovog nadarenog slastičara prepoznatljiv je po favoriziranju tehnoloških sastojaka i utjecajima azijske kulture. Neke od Xavijevih najpoznatijih delicija su sorbet od đumbira i marakuje, kokosa i mrkve, okruglice od kardamoma, jabuke i jogurta te la Crema de Marrón – sladoled napravljen od posebne kreme, kave i kakaa.
Na svom Instagram profilu Xavi se osvrnuo na dodijeljenu mu nagradu, istaknuvši da se osjeća počašćeno i zahvalno zbog ove nagrade koje će se sjećati cijeli život te da u ovoj teškoj godini ovo predstavlja još veću sreću i motivira ga da nastavi profesionalno rasti i stjecati nova znanja u ovoj predivnoj profesiji.
Posebnost The Best Chef Awards je u tome što dobitnike biraju njihovi kolege te ostali profesionalci iz relevantnih područja. Ove su godine pobjednici odlučili svoje nagrade prodati na aukciji u kojoj će sav prikupljeni iznos biti doniran dobrotvornoj organizaciji Isabelo čiji je cilj osigurati obroke školarcima u Južnoj Africi uz moto “Nijedno dijete ne može učiti na prazan želudac”.
Fotografija: Instagram profil Xavi Donnay