Božićna česnica tradicionalna je pravoslavna pogača, a božićni je stol bez nje nezamisliv.
Riječ je o mrsnoj pogači u koju se utiskuju simboli zdravlja, bogatstva i berićeta, a zatim ukućani pogaču ne režu nego čupaju i traže koji su simbol dobili. Onoga tko pronađe novčić kroz godinu će pratiti posebna sreća. Pogača se lomi na onoliko komada koliko ima ukućana, a lome ju otac i sin ili neki drugi muški član obitelji.
Može biti i slana i slatka, a mijesi se na božićno jutro. Svaki član obitelji mora pojesti komad pogače kako bi u dom ušli snaga i zdravlje.
Recept za pogaču, kao i ono što se u nju stavlja razlikuje se u različitim krajevima.
Prošle su godine pekari iz Unije pekara Srbije ispekli, do sada najveću česnicu, tešku čak 250 kilograma te široku 3.8 m. Otrgnuli su je na 5300 komada te dijelili okupljenim vjernicima. To je bila najveća česnica izrađena do sada, a ovaj se običaj održava već 29 godina. Za izradu ove česnice pekarima je bilo potrebno 5 dana.
Fotografija: Samo jedan griz